Høyresiden surfer mot valgseier i Australia

Opposisjonsleder Tony Abbott ser ut til å vinne overlegent.

SURFER INN: Opposisjonsleder Tony Abbott venter på å bli intervjuet i Sydney tidligere idag. Foto: AFP/Saeed KHAN
SURFER INN: Opposisjonsleder Tony Abbott venter på å bli intervjuet i Sydney tidligere idag. Foto: AFP/Saeed KHANVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokken 8 lokal tid lørdag kunne de 14,7 millioner stemmeberettigede begynne å stemme.

Meningsmålinger tyder på at statsminister Kevin Rudd og regjeringspartiet Labor vil gå på et sviende nederlag. Høyresiden og Tony Abbott ligger an til seier.

Abbott avga stemme på en surfeklubb i Sydney, og spøkte med at han heller ville ligge på stranda denne varme vårdagen enn å drive valgkamp.

- Jeg skulle ønske jeg var der ute i bølgene, sa den konservative statsministerkandidaten.

Splittelse Abbott har ført en disiplinert valgkamp og lagt vekt på at hans alternativ betyr stabilitet. I skarp kontrast har regjeringspartiet Labor vært preget av intern splittelse, etter at partiet avskjediget Rudd som statsminister i 2010 for så å gjeninnsette ham i juni i år.

En meningsmåling kunngjort i avisen Sydney Daily Telegraph dagen før valget, viser at Rudd ikke hadde klart å korte inn forspranget til den konservative opposisjonslederen.

Målt som parti mot parti så det ut til at arbeiderpartiet Labour får støtte fra 47 prosent av velgerne, mens Abbotts liberal-nasjonale koalisjon får 53 prosents oppslutning.

- Massive kutt Men statsminister Rudd, som har en opprivende maktkamp med forgjengeren Julia Gillard bak seg, sa fredag at han ennå ikke hadde gitt opp, selv om opposisjonens forsprang var stort.

- Jeg har tidligere sett like store avstander bli spist opp, og jeg tror mange mennesker der ute ikke har bestemt seg for hva Abbotts massive kutt vil bety for dem, sa han.

Opposisjonen lovet denne uken å spare 222 milliarder kroner dersom den vinner valget.

Økonomer tror et klart resultat for ett av alternativene vil styrke tilliten til næringslivet på et tidspunkt hvor Australias økonomi er i ferd med å tilpasse seg svakere vekst og økende ledighet. Det skyldes at en langvarig og kraftig investeringsvekst i gruveindustrien er i ferd med å avta.
NTB-AFP