Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyresiden vant valget i El Salvador

San Salvador Høyresiden vant gårsdagens presidentvalg i El Salvador. Bare en tredel av velgerne møtte fram ved valgurnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Francisco Flores fra det høyreorienterte ARENA-partiet lå i dag tidlig an til å få nesten 52 prosent av stemmene, og dermed vinne valget i første valgomgang. Allerede i går kveld strømmet hans tilhengere ut på gatene med blå, rød og hvite bannere for å feire seieren.

Hans viktigste motstander, den tidligere geriljakommandanten Facundo Guardado fra FMLN, lå langt etter med i overkant av 28 prosent, da nær 80 prosent av stemmene var opptalte.

På tredje plass lå sosialdemokraten Ruben Zamora med rundt 12 prosent.

Valget var det andre presidentvalget siden fredsavtalen i 1992, som gjorde slutt på 13 års borgerkrig.

Moderate

Både Flores og Guardado regnes som moderate politikere som står fjernt fra der deres organisasjoner sto under krigen. 39 år gamle Flores, som tilhører etterkrigsgenerasjonen, har tatt avstand fra ARENAs forbindelser med de høyreorienterte dødsskvadronene. I løpet av ti år ved makten har ARENA blitt omdannet til et markedsliberalt, konservativt parti. Seieren i søndagens valg gir partiet en tredje femårsperiode ved makten.

Den tidligere FMLN-kommandanten Facundo Guardado deltok selv i fredsforhandlingene som gjorde slutt på den blodige borgerkrigen mellom geriljaen og USA-støttede regjeringsstyrker. Over 75.000 mennesker ble drept i borgerkrigen.

FMLN-geriljaen ble omdannet til politisk parti. Men Guardado har lagt på is alle planer om et sosialistisk samfunn, og går nå inn for det de kaller markedsøkonomi med sosial profil.

Apatiske velgere

FMLN hevdet at det var en rekke tilfeller av valgfusk rundt om i landet. Bøant annet skulle ARENA-tilhengere i flere tilfeller ha stemt dobbelt, eller kjøpt stemmer fra andre. Avviklingen av valget var også treg. Mange velgere måtte reise svært langt for å avgi stemme.

Frammøtet ved valglokalene var svært dårlig, og bare i overkant av 30 prosent av de registrerte velgerne møtte opp. Observatører mener at det lave frammøtet skyldes en lite inspirerende valgkamp fra begge de ledende kandidatenes side, og at folk tviler på om noen av kandidatene er i stand til å takle landets to verste problemer: fattigdom og kriminalitet.

21 mennesker blir drept hver eneste dag i ran eller annen kriminell virksomhet, og 48 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensa, til tross for en økonomisk vekst på 3,5 prosent.

Mange mener at den høye kriminaliteten er en konsekvens av demobiliseringen av 30.000 regjeringssoldater og 8.000 geriljasoldater, som i stor grad er arbeidsløse.

(NTB-Reuters-AFP)