Høyresiden vant valget i Portugal

To partier på Portugals høyreside fikk flertall i nasjonalforsamlingen i søndagens valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget ble vunnet av det sosialdemokratiske partiet (PSD), som trass i navnet hører hjemme på høyresiden i landets politiske landskap. PSD stormet fram fra 81 til 102 mandater og blir dermed det største partiet i nasjonalforsamlingen.

Det store spørsmålet valgnatten var om partiet kan bli enig om regjeringssamarbeid med det konservative Folkepartiet (PP). Sammen har disse to partiene flertall i den nye nasjonalforsamlingen.

Valgdeltakelsen var bare på 62 prosent.

Økonomi viktigst

Det regjerende Sosialistpartiet (PS) tapte mange mandater på grunn av landets økonomiske vanskeligheter og påstander om kameraderi. Før valget kontrollerte PS halvparten av de 330 setene i nasjonalforsamlingen. Etter valget vil partiet rå over 95 mandater, en tilbakegang på 20.

Sosialistpartiets toppkandidat Eduardo Ferro Rodrigues erkjente valgnederlaget umiddelbart etter offentliggjørelsen av resultatet.

- Jeg gratulerer sosialdemokratene, deres velgere og deres leder, Jose Manuel Durao Barroso, med de mange stemmene de sikret seg, sa Ferro Rodrigues i en tale til sine tilhengere.

Vil lede landet

PSDs Durao Barroso erklærte seg litt senere parat til å lede landet og regjeringen.

- Jeg vil gjøre alt hva jeg kan for å sikre Portugal en stabil og troverdig regjering, sa han i sin seierstale. Han ville imidlertid ikke kommentere de konkrete mulighetene til å danne regjering.

Det forventes at PSD vil beile til PP, som oppnådde 14 mandater. De to partiene har imidlertid så langt ikke vært spesielt flinke til å samarbeide. Blant annet var de ute av stand til å stille en felles kandidat i borgermestervalget i hovedstaden Lisboa.

Ifølge den portugisiske grunnloven skal presidenten med hensyn til valgresultatet utnevne en statsminister. Det behøver imidlertid ikke være kandidaten til partiet som fikk flest stemmer.

Frykter fattigdom

Valgkampen har vært preget av frykt for at Portugal vil bli hengende etter andre EU-land i den økonomiske utviklingen og igjen bli Europas «fattigmann». Landet er allerede ett av Europas fattigste.

Med sosialistene ved makten har offentlige utgifter økt kraftig. Inflasjonen på 4,4 prosent er blant de høyeste i EU og levestandarden en av de laveste. Det internasjonale pengefondet har anslått at Portugals vekst i 2002 kun vil være på 0,8 prosent, godt under det som er gjennomsnittet i EU.

Portugal strever også med at mange selskaper unnlater å betale skatt, og med lange helsekøer. Durao Barroso har lagt opp til et økonomisk kursskifte, hvor markedskreftene får en større rolle.

Høyretrenden i valget i Portugal stemmer overens med den siste utviklingen i flere andre europeiske land, blant annet Danmark, Norge, Italia og Østerrike.

NTB-AFP-Reuters