Høyresving under Bush

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • George W. Bush har utnevnt sin regjering som i det amerikanske politiske system mer er presidentens rådgivere enn statsråder slik vi kjenner dem fra et parlamentarisk demokrati som vårt eget. Teamet rundt Bush er variert både når det gjelder kjønn og etnisk bakgrunn. Regjeringen er bredere sammensatt enn det noen tidligere republikansk president har samlet rundt seg.
  • Men regjeringens kjerne er bastant konservativ. Det er overraskende og skuffende når man tar i betraktning hvor svakt mandat Bush har etter det omstridte valget der Al Gore fikk nær en halv million flere stemmer enn Bush. George W. ble servert den avgjørende seieren i Florida av et knapt flertall i en politisk splittet høyesterett.
  • Utnevnelsen av den kristne fundamentalisten John Ashcroft til justisminister har virket som en provokasjon både på kvinnegrupper og borgerrettighetsforkjempere, mens Bush førte en valgkamp der hovedbudskapet var at han skulle bilegge stridene i Washington og virke samlende. «Omsorgsfull konservatisme», var hans slagord. Utenriksminister Colin Powell er en moderat republikaner som både støtter selvbestemt abort og tiltak for å hjelpe minoriteter med arbeid og utdanning, men dette er ikke hans ansvarsområder. Ashcroft er en fanatisk tilhenger av dødsstraff og en aktivistisk motstander av abort. Han drev også en knallhard kampanje mot utnevnelsen av en svart dommer i Missouri som har fått svarte ledere og skribenter til å mistenke ham for rasistiske tendenser. Det kan godt utvikle seg til en hard og splittende dragkamp i Kongressen før Senatet godkjenner denne utnevnelsen. Og regjeringen som helhet virker langt mer konservativ enn omsorgsfull.
  • De sentrale rådgiverne som visepresident Cheney, utenriksminister Powell og forsvarsminister Rumsfeld vil råde presidenten til å ta en ganske skarp høyresving sammenliknet med politikken under utgående president Bill Clinton. Det nasjonale rakettforsvaret er bare en av sakene som for eksempel truer samholdet i NATO og forholdet til Russland.