FAREFULL FERD: Eksperter mener Jarle Andhøy kan ha begitt seg ut på en farefull ferd. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
FAREFULL FERD: Eksperter mener Jarle Andhøy kan ha begitt seg ut på en farefull ferd. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer

- Høyrisiko å seile så langt sør

Dersom ulykken er ute for Jarle Andhøy og hans besetning, er det ingen andre båter som kan hjelpe dem på denne tida av året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går morges ble det kjent at Jarle Andhøy skal ha lagt ut på en ny ekspedisjon mot Sørpolen mandag denne uka.

Målet med reisen skal være å finne ut av hva som skjedde da «Berserk» forliste i fjor.

New Zealandske myndigheter satte i gang en leteaksjon etter båten i går.

- Vi søker fortsatt etter Jarle Andhøy, men vi har ingen ny informasjon om hvor han befinner seg, sier talskvinne Sarah Stavropoulos i tollvesenet i New Zealand til Dagbladet.

Det er tollvesenet som administrerer søket etter Nilaya.

- Høyrisiko Fagfolk legger ikke skjul på at Andhøy og hans besetning trolig har lagt ut på en farefull ferd.

- Dette er en tid på året hvor det går mot høst i Antarktis. Foreløpig er det ennå sommer og det er lite drivis, men utover i februar blir det betydelig kjøligere, sier tidligere direktør for Polarinstituttet, Olav Orheim, til Dagbladet. Orheim er nå tilknyttet Forskningsrådet.

Orheim forteller at få seilbåter velger å seile så langt sør i Antarktis som Jarle Andhøy og hans mannskap nå trolig gjør.

- I fjor var det 40 seilbåter som gjorde det. Én gikk ned og forsvant. Så dette kan kalles høyrisiko.

Polareksperten forteller at Andhøy og besetningen risikerer å støte på små isfjell. Og hvis ulykken er ute, kan de ikke regne med hjelp.

Uten hjelp - Bare amerikanerne har base så langt sør i Antarktis, men i begynnelsen av februar pakker de sammen og drar. Alle andre båter i den delen av Antarktis forsvinner, sier Orheim.

Han forteller at Andhøys sannsynlige rute er et havstrekk tilsvarende avstanden fra Spania til Svalbard. Og kystlinja hvor han trolig vil søke etter «Berserk» er i avstand som fra Bergen til Bodø.

- Man skal være veldig heldig hvis man krysser havet, uten å treffe storm, sier Orheim.

Reaksjonene i New Zealand er delte om Andhøys ekspedisjon.

«Strålende sjømann» Nick Atkinson, som seilte med Andhøy på 1990-tallet, sier han husker Andhøy som mannen som tok sats og hoppet av skuta si og over på et isfjell - med en vikinghjelm av plast på hodet.

Atkinson sier Andhøy er en strålende sjømann.

Don McIntyre, som selv seiler til Antarktis hvert år, sier til Radio New Zealand at det vil ta Nilaya omkring 12 dager å nå antarktisk farvann. Det er ventet at Andhøy vil være ute av new zealandsk farvann i dag - hvorpå han vil sende ut en pressemelding om ekspedisjonen.

- Forholdene er tøffe, og Rosshavet er fullt av pakkis. Ei skute av den typen Andhøy har vil slite med å komme seg fram, frykter Don McIntyre.

Ber om hjelp Kystvakta på New Zealand har bistand i jakten på Nilaya.

- De har gått ut mot alle skip og bedt om hjelp til å finne ham, sier direktør Jan-Gunnar Winther ved Polarinstituttet.

Dersom Andhøy krysser 60 grader sør, er dette et lovbrudd.

- Jeg kjenner ikke til hva Andhøy risikerer for brudd på emigrasjonsregler i New Zealand, men brudd på regelverket i Antarktis, kan straffes med forelegg eller fengsel i maks ett år, sier Winther.

POLAREKSPERT: Olav Orheim sier at det i februar ikke vil være noen båter så langt sør i Antarktis som kan bistå Jarle Andhøy & co dersom de skulle få problemer.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX
POLAREKSPERT: Olav Orheim sier at det i februar ikke vil være noen båter så langt sør i Antarktis som kan bistå Jarle Andhøy & co dersom de skulle få problemer. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX Vis mer