BOLIG: Leieprisen på ett-roms leiligheten i Oslo har steget 6,7 prosent det siste året.
FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN
BOLIG: Leieprisen på ett-roms leiligheten i Oslo har steget 6,7 prosent det siste året. FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSENVis mer

Høysesong for å leie bolig - antallet tvistesaker øker kraftig

Til tross for rekordhøyt tilbud på leiemarkedet, øker leieprisene i Oslo-området. Antallet tvistesaker har også økt - med 40 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Adm. direktør Vibecke Lyse Augdal i Utleiemegleren forteller om rekordmange boliger til leie, men likevel økende leiepriser i Asker, Bærum og Oslo.

Siste utleieprisoversikt fra Utleiemegleren, som årlig formidler rundt 9000 boliger i Norge, viser at det i juni i snitt kostet 9186 kroner pr. måned å leie en ettroms leilighet i Oslo. Dette er en oppgang på 6,7 prosent fra juni fjor, skriver Finansavisen i dag.

Utviklingen for toromsleiligheter har i samme periode holdt seg stabil. I juni gikk denne typen for 11860 kroner i snitt, en oppgang på 0,1 prosent.

Standarden avgjør

– Det er slik at det som regel vil være press på pris i hovedstaden. Dog er det viktig å si at det er boliger med ulike standarder og beliggenhet som gir ulik pris, sier Augdal til avisen.

I Asker og Bærum er også prisene på vei oppover i sommer. Ifølge Utleiemeglerens tall var oppgangen på godt over 4 prosent både for toroms- og treromsleiligheter i juni.

I Bergen var snittprisen opp for en toroms og ned for en treroms, mens i oljebyen Stavanger går det trått. Gjennomsnittlig utleiepris for to- og treroms var ned 13 prosent i juni, sammenlignet med samme periode i fjor.

15 prosent mer nå?

Også andre selskaper som driver med utleieformidling merker at leiemarkedet glir inn i høysesongen.

– Det er mye på folk på visningene nå, uten tvil. Studentene har nettopp fått studieplass. Vi merket det samme dag som svaret fra Samordna opptak kom, sier daglig leder Ilan Bolstad i Leiebolig Utleie, til Finansavisen.

Selskapet forvalter rundt 2300 boliger i Oslo og Akershus. For utleiere mener han det er fornuftig å ta opp mot 15 prosent mer nå, sammenlignet med vintermånedene.

– En toroms som ble leid for 11500 kroner i januar, kan du få en tusenlapp mer eller enda bedre betalt for nå, sier han.

Mange tvistesaker

Antallet tvistesaker i Husleietvistutvalget er opp 40 prosent på fem år. Skyldig leie, renhold, skader og mangler er gjengangerne, skriver avisen.

I fjor behandlet utvalget 1599 saker, og cirka 75 prosent av sakene endte med forlik. Det er 100 flere enn året før, og 42 prosent mer enn for fem år siden.

Diskusjoner om skyldig leie skaper mest diskusjon, skal vi tro statistikken til utvalget.

– Renhold og mangler er også klassikere, sier tvisteløser og fungerende direktør Ellen Strømodden i Husleietvistutvalget (HTU).

Utvalget mottar også krav om sakskostnader i utkastelsessaker, men slike krav kan bare namsfogden behandle.

– Er det utleier eller leietager som vinner mest?

– Det har vi ikke tall på. Sist gang avgjørelsene ble undersøkt, for rundt ti år siden, var det omtrent en tredjedel av seirene som gikk til utleier og en tredjedel som gikk til leietager, mens resten av sakene endte med dels vunnet, dels tapt. Men jeg tror ikke det er slik lenger. Ettersom de fleste sakene også gjelder skyldig leie, vil jeg anta at utleier oftest når frem, sier hun til Finansavisen.

Hun anbefaler begge parter å lage en datert og signert protokoll med bilder ved innflytting og utflytting.

Flere økonominyheter

Det blir kamp om studentboligene i år også
Norsk hedgefond-milliardær pøser penger inn i biotech
Ny kontrakt for Røkke-dominert rederi