Høyskolerektor avviser planer om forbud mot niqab

Tror et forbud vil skape frykt og stigmatisering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rektor ved Høgskolen i Oslo avviser at det foreligger planer om å innføre forbud mot niqab ved skolen.

- Rektor Per Lilleengen ved Høgskolen i Oslo (HiO) gjør oppmerksom på at forbud mot niqab ikke har vært diskutert i sentrale organer på skolen. Problemstillingen er rett og slett ikke aktuell på Høgskolen i Oslo, skriver informasjonsdirektør Kari Aamli ved HiO i en pressemelding fredag.

Det vakte til dels sterke reaksjoner da studieleder Lars Gule ved HiO denne uken sa at forbud mot slør og andre former for tildekking av ansiktet bør innføres ved universiteter og høyskoler i Norge.

- Jenter som dekker ansiktet kan ikke forvente å få seg jobb, sa Gule, som er tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

- Ikke likeverdig relasjon

Til Klassekampen torsdag sa studieleder Gule at tildekking av hele ansiktet gjør det umulig å ha en likeverdig gjensidig relasjon til en kvinne i en undervisningssituasjon.

- Studenter som kommer tildekket til skole, høyskole eller universitet stiller urimelige krav til sine lærere og medelever når det gjelder kommunikasjon, og det skaper psykologisk usikkerhet. Dessuten kan ikke studenter som velger slik klesdrakt forvente å få jobb etterpå, sa Gule.

Gülay Kutal, som er leder for SVs etniske likestillingsutvalg, reagerer skarpt på Gules uttalelser:

- Gules forslag er farlig og vil virke mot sin hensikt, sier Kutal til Klassekampen.


- Ingen grunn

IKKE FORBUDT VED HIO: Fortsatt lovlig å gå med niqab ved Høgskolen i Oslo. FOTO: Scanpix
IKKE FORBUDT VED HIO: Fortsatt lovlig å gå med niqab ved Høgskolen i Oslo. FOTO: Scanpix Vis mer

- Gule er en blant mange studieledere, og har i denne saken ikke uttalt seg på vegne av Høgskolen i Oslo. Rektor ser ingen grunn til å ta initiativ til et forbud. Problemstillingen er rett og slett ikke aktuell på Høgskolen i Oslo. Å foregripe et mulig framtidig problem med et krav om forbud tjener bare til å skape frykt og stigmatisering av enkelte studentgrupper, heter det i pressemeldingen fra informasjonsdirektør Aamli fredag.

Hun sier Høgskolens ledelse tror at veiledning av den enkelte student som måtte møte opp med niqab, vil være tilstrekkelig.

- Studentene på HiO er voksne mennesker som bevisst har valgt høyere utdanning som skal kvalifisere dem til yrker der mellommenneskelige relasjoner og kommunikasjon står sentralt. Det er ingen ting som tyder på at de ikke selv forstår at dette er uforenlig med tildekking av ansiktet, sier Aamli.

NTB