- FAGFORENINGSKNUSING: Norwegian-sjef Bjørn Kjos ble under streiken i mars anklaget for fagforeningsknusing. Nå har Norwegian sparket en kaptein som var hovedverneombud under streiken i mars i år Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- FAGFORENINGSKNUSING: Norwegian-sjef Bjørn Kjos ble under streiken i mars anklaget for fagforeningsknusing. Nå har Norwegian sparket en kaptein som var hovedverneombud under streiken i mars i år Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- Høyst uvanlig at tillitsvalgte sies opp etter ytringer

Men dette er ikke første gang Norwegian-ansatte kalles inn på teppet etter å ha uttalt seg kritisk om driften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lars Stinessen, som var hovedverneombud under flystreiken, fikk sparken den 29. juni i år, etter forutgående drøftinger, skrev Dagbladet på fredag.

Oppsigelsen skal ha kommet på grunn av blant annet ytringer under streiken i vår.

- Dette er høyst uvanlig, sier advokat og arbeidsrettsekspert Jan Tormod Dege til Dagbladet.

- Hovedverneombudet har som oppgave å ivareta de ansattes interesser og har en særlig beskyttelse. Om de opptrer på vegne av de ansatte, har de en veldig sterk ytringsfrihet, sier Dege, som understreker at han ikke vet hva Stinessen har sagt.

- Men om han opptrådte som verneombud skal det veldig mye til før det er grunnlag for å si ham opp, sier Jan Tormod Dege.

Ble kalt inn i 2013 Dette er imidlertid ikke første gang en tillitsvalgt i Norwegian risikerer oppsigelse som følge av ytringer.

Tidligere leder i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) Roger Handeland, ble innkalty til drøftelsesmøte i henhold til  AML 15-1 i Norwegian etter et intervju i Finansavisen i september 2013. I intervjuet snakket Handeland om Norwegians problemer med selskapets to Dreamliner-fly.

- Alle fly har innkjøringsproblemer, men her har Norwegian tatt en kalkulert risiko, sa han blant annet i intervjuet.

Førstelektor Elin Ørjasæter ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Høyskolen i Oslo sier til Dagbladet at det ikke er normalt at en ansatt går fra et oppsigelsesmøte av typen 15-1 i AML med jobben i behold.

Men det gjorde Handeland.

- I Handelands tilfelle ble det ingen oppsigelse. Han hadde brukt ordet «kalkulert risiko», som lett kan mistolkes i flybransjen. Det han henviste til var den økonomiske risikoen ved driften med disse to flyene - og ikke sikkerheten. Hva som ble sagt i møtet som gjorde at han fikk beholde jobben, vet jeg ikke noe om, sier Ørjasæter.

Tar avstand I mars i år sa Handeland opp jobber som NFO-leder.

STERK YTRINGSFRIHET: - Hovedverneombudet har som oppgave å ivareta de ansattes interesser og har en særlig beskyttelse. Om de opptrer på vegne av de ansatte, har de en veldig sterk ytringsfrihet, sier advokat Jan T. Dege.
Foto: © Arne Ove Bergo / Dagsavisen / Samfoto
STERK YTRINGSFRIHET: - Hovedverneombudet har som oppgave å ivareta de ansattes interesser og har en særlig beskyttelse. Om de opptrer på vegne av de ansatte, har de en veldig sterk ytringsfrihet, sier advokat Jan T. Dege. Foto: © Arne Ove Bergo / Dagsavisen / Samfoto Vis mer

- Har hendelsen fra 2013 hatt noe å si for at du sa opp tillitsvervet i mars i år?

- Det kan ha vært en kombinasjon av det, og at jeg hadde vært tillitsvalgt i mange år. Hendelser av denne typen bidrar neppe til at mange ønsker å påta seg rollen som tillitsvalgt, sier Handeland til Dagbladet i dag.

Også han understreker han at han ikke kjenner detaljene rundt oppsigelsen av Stinessen, men sier at saken likevel engasjerer ham.

- Som tidligere hovedtillitsvalg tar jeg sterk avstand fra sånne typen saker, uansett. Om det er slik at man ikke kan ytre seg uten å risikere oppsigelse, kan det føre til at viktige saker ikke kommer opp, og slik kan vi ikke ha det i europeisk luftfart. Det kan gå ut over sikkerheten, sier Handeland.

Handeland selv sier følgende om oppsigelsesmøtet i 2013:

- Saken kokte ned til at jeg ikke kunne bli tatt på noe av det jeg hadde sagt. Jeg visste hva jeg uttalte meg om.

I et intervju med Dagens Næringsliv i midten av juli medga Bjørn Kjos at selskapet satte inn Dreamliner-flyene i trafikk for tidlig, og at han har angret på denne avgjørelsen.

- I ettertid ser vi at Dreamliner-flyene ble satt i fast trafikk for tidlig. Vi hadde for få fly, og det var vanskelig å få tak i erstatningsfly. Vi var ekstra sårbare. Alle nye flymodeller vil ha «barnesykdommer» og trenger ekstra vedlikehold. Her har vedlikeholdet vært for dårlig, sa Norwegian-sjefen.

- Skriftlige og interne Dagbladet har ikke fått noen kommentar fra Stinessen personlig. I et intervju med Adresseavisen under streiken i mars i år sa han at «denne gangen føler vi at arbeidsgiveren vår har presset oss slik at vi ikke har noen andre alternativer for å unngå en rasering av grunnleggende prinsipper i arbeidslivet.»

Hans advokat Christen Horn Johannessen presiserer imidlertid overfor Dagbladet at ytringene Norwegian mener er et oppsigelsesgrunnlag er skriftlige og interne.

VAR I OPPSIGELSESSAMTALE: Tidligere leder i Norsk Flytekniker Organisasjon,  Roger Handeland ble i 2013 kalt inn til såkalte oppsigelsesamtaler med Norwegian etter et intervju i Finansavisen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
VAR I OPPSIGELSESSAMTALE: Tidligere leder i Norsk Flytekniker Organisasjon, Roger Handeland ble i 2013 kalt inn til såkalte oppsigelsesamtaler med Norwegian etter et intervju i Finansavisen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen sier at ingen i Norwegian risikerer å få sparken for å ta opp aktuelle problemstillinger, og at det er stor takhøyde.

- Uenighet mellom ledelse og ansatte kvalifiserer selvsagt ikke til oppsigelse, sier Sandaker-Nielsen.

Ørjasæter ved Høyskolen i Oslo har følgende kommentar til dette:

- Norwegian hevder i Dagbladet at det er høyt under taket med hensyn til ytringer. Det kan man gjerne påstå, men det viktige er ikke hva de påstår, men hvordan de handler. Og dette er andre gang de agerer helt uvanlig i spørsmål som gjelder arbeidstakers ytringsfrihet generelt og tillitsvalgtes ytringsrom spesielt. Jeg vedder på at denne kommer til å ende i flere rettsrunder, hvis da ikke selskaper gjør som med Handeland, trekker klørne inn etter forhandlingsmøte slik de gjorde med drøftingsmøte sist, sier hun.

- Man skal være forsiktig med å komme med påstander om interne forhold man ikke kjenner på annet vis enn gjennom et par medieoppslag, sier Lasse Sandaker-Nielsen til dette.

- VIKTIGERE MED HANDLING: Norwegian hevder i Dagbladet at det er høyt under taket med hensyn til ytringer. Det kan man gjerne påstå, men det viktige er ikke hva de påstår men hvordan de handler. Og dette er andre gang de agerer helt uvanlig i spørsmål som gjelder arbeidstakers ytringsfrihet generelt og tillitsvalgtes ytringsrom spesielt, sier førstelektor Elin Ørjasæter ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Høyskolen i Oslo.
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
- VIKTIGERE MED HANDLING: Norwegian hevder i Dagbladet at det er høyt under taket med hensyn til ytringer. Det kan man gjerne påstå, men det viktige er ikke hva de påstår men hvordan de handler. Og dette er andre gang de agerer helt uvanlig i spørsmål som gjelder arbeidstakers ytringsfrihet generelt og tillitsvalgtes ytringsrom spesielt, sier førstelektor Elin Ørjasæter ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Høyskolen i Oslo. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer