Oslo 20080310. Kontréadmiral Louise Dedichen Bastviken, aktuell i filmen Lange Flate Ballær 2.
BESTE SØKER:  Høyesterett har slått fast at Louise Dedichen var den beste søkeren, da hun i 2008 ble utnevnt til Norges første kvinnelige admiral.
Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
Oslo 20080310. Kontréadmiral Louise Dedichen Bastviken, aktuell i filmen Lange Flate Ballær 2. BESTE SØKER: Høyesterett har slått fast at Louise Dedichen var den beste søkeren, da hun i 2008 ble utnevnt til Norges første kvinnelige admiral. Foto: Jørn H.Moen / DagbladetVis mer

Høysterett: - Admiral Dedichen var beste søker

Norges første kvinnelige admiral var beste søker, da hun ble utnevt i statsråd. Det har Høyesterett slått fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I februar 2008 ble Louise Dedichen utnevnt til Norges første kvinnelige admiral og sjef for Forsvarets skolesenter.

Først nå - seks år etter utnevnelsen i statsråd - er det slått fast en gang for alle at Louise Dedichen var den beste søkeren.

Brigader Øyvind Kirsebom Strandman var kandidaten til daværende forsvarssjef Sverre Diesen. Men da Forsvarsdepartementet vurderte søkerne het det:

Innstilt
«... vurdering fremstår flaggkommandør Bastviken (Dedichens daværende etternavn, red.anm.) minst like godt kvalifisert som FSJs (forsvarssjefen, red.anm.) foreslåtte kandidat brigader Strandman...».

Til tross for at departementet hadde slått fast at Louise Dedichen var en minst like godt kvalifisert søker, og ble ansatt av Kongen i statsråd, valgte brigader Strandman og Befalets Fellesorganisasjon å gå til søksmål mot staten.

I Oslo tingrett tapte Strandman, men han vant fram i Borgarting lagmannsrett. Nå har Høyesterett slått fast at Louise Dedichen var den beste søkeren, og gitt staten og Louise Dedichen medhold på alle punkt.

Vitnet mot Dedichen For tidligere forsvarssjef Sverre Diesen må Høysteretts avgjørelse være direkte pinlig. Forøvrig var general Sverre Diesens samboer, nå kontreadmiral Elisabeth Natvig, også søker på jobben som Louise Dedichen fikk, men nådde ikke opp. En stilling Diesen i retten har vitnet for at brigader Strandman burde fått.

Både Diesen og tidligere viseadmiral Jan Eirik Finseth - Dedichens to nærmeste overordnede - vitnet mot Dedichen i retten. Nå har Høysterett med fire mot en stemme slått fast at Norges første kvinnelig admiral var den beste søkeren, og at regjeringen gjorde rett da de utnevnte henne til kontreadmiral og sjef for Forsvarets skolesenter.

- Godt fornøyd - Jeg er godt fornøyd med Høyesteretts avgjørelse, og glad for at denne saken nå er over, sier kontreadmiral Louise Dedichen til Dagbladet.

Advokat Tor Gresseth, som prosederte søksmålet for Øyvind Kirsebom Strandman og Befalets Fellesorganisasjon, er naturlig nok ikke like godt fornøyd med Høyesteretts avgjørelse som Dedichen.

- Vi mente vi hadde en god sak. Og vi er glad for at et mindretall - en av fem høyesterettsdommere mente Strandman var den best kvalifiserte søker. Vi er naturlig nok skuffet, men tar Høyesteretts avgjørelse til etterretning, sier advokat Gresseth til Dagbladet.

TAPTE:  Advokat Tor Grettest og Kommandør Øyvind Kirsebom Strandman tapte io Høyesterett. Retten slo fast at Louise Dedichen var den beste søkeren.
TAPTE: Advokat Tor Grettest og Kommandør Øyvind Kirsebom Strandman tapte io Høyesterett. Retten slo fast at Louise Dedichen var den beste søkeren. Vis mer