Høyt elsket sjøku døde i Thailand

Den vesle sjøkua Marium, som fikk kjendisstatus på sosiale medier i Thailand, har dødd etter å ha fått i seg plastsøppel.

DØD: Den foreldreløse sjøkua Marium i armene på en ansatt ved det thailandske departementet som har ansvar for bevaring av marine arter. Foto: Sirachai Arunrugstichai / AP / NTB scanpix Vis mer

Veterinærer i Thailand forteller at det åtte måneder gamle havpattedyret døde natt til lørdag.

– Hun lærte oss å vise kjærlighet, og så gikk hun bort, skriver veterinær Nantarika Chansue på Facebook.

Marium ble funnet på grunt vann sørvest i Thailand for flere måneder siden. En annen foreldreløs sjøku dukket opp kort tid senere – og den fikk navnet Jamil av en thailandsk prinsesse.

Bilder av sjøkuene gikk snart viralt på sosiale medier. Biologer og frivillige fôret Marium med gress og ga henne melk å drikke. De padlet ut med kanoer for å gi henne mat og sjekke helsa hennes opptil 15 ganger om dagen.

Men veterinærene klarte ikke å kurere henne for forstoppelse etter at hun spiste plastsøppel. I tillegg hadde hun fått en infeksjon i kroppen.

En annen faktor kan også ha bidratt til dødsfallet: Brunstige, overivrige hann-sjøkuer.

Det er for tiden paringssesong for sjøkuene i Thailand, og Marium ble i forrige uke funnet med skader på kroppen. De var trolig forårsaket av hann-sjøkuer som var tiltrukket av henne, ifølge thailandske myndigheter.

Sjøkuer er en sårbar art, og i Thailand lever det trolig bare rundt 250 av dem.