Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Høyt grunnvann dreper hele prosessen

Klarer ikke kalke bort uoppløste lik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Firmaet som kalker graver for å få plastsvøpte lik til å gå i oppløsning sliter med å få metoden til å fungere på Nordstrand kirkegård i Oslo.

- Nordstrand er vanskelig. Høy grunnvannstand dreper hele prosessen, sier daglig leder Runar Frømyhr i Norsk Miljøstabilisering (Nomias) til Dagbladet.

To dager denne uka har Dagbladet vært til stede under åpning av kalkede graver på denne gravlunden. Lik som hadde ligget der i mer enn 30 år hadde fremdeles ikke gått i fullstendig oppløsning.

I går skrev Dagbladet om kalkingsprosjektet som skulle være løsningen på at tusenvis av lik på Oslos gravlunder ikke råtner. Prestisjeprosjektet, som koster skattebetalerne 15 millioner kroner i året, fungerer ikke godt nok, mener fagforeningen.

Strid om rester De mener at bare en drøy tredjedel av de kalkede gravene tilfredsstiller lovens krav om at bare grove knokler og kisterester skal ligge igjen om graven kan brukes til ny gravlegging.

Ledelsen i Gravferdsetaten i Oslo kommune mener prosjektet er blitt bedre år for år og at resultatene er langt bedre enn det fagforeningen skal ha det til. Det er ulik oppfatning mellom fagforening og ledelse om hva som kan regnes som grove knokler.

I september 2010 skrev Dagbladet at det ligger 30000 plastsvøpte lik begravet på Oslos gravlunder fordi kirkevergen på 50-tallet bestemte at det skulle være slik. Disse gravene har vært evig fredet fordi innholdet ikke går i oppløsning.

Slik var det fram til firmaet Norsk Miljøstabilisering AS (Nomias) kom med sin løsning i 2009.

Med sin patenterte metode borer de åtte hull rett under lokket på kista og injiserer brent kalk, vann og luft. Kombinasjonen av dette fører til varmeutvikling slik at likvoksen smelter. Det setter i gang forråtnelsesprosessen.

Men forholdene må ligge til rette for at kalkingen skal fungere etter intensjonen.

- Problemer - Generelt er vi blitt mer treffsikre og har bedre utstyr i dag enn da prosjektet startet. På Nordstrand står grunnvannet svært høyt, og det skaper problemer. Metoden fungerer på langt nær så godt der, sier Runar Frømyhr i Nomias.

Gravferdsetaten sier de ikke var kjent med dette.

- Hva Nomias uttaler til Dagbladet får de stå for selv, men vi kan bekrefte at det er krevende forhold ved kalking på Nordstrand kirkegård, sier konstituert direktør Stein Olav Hohle i Gravferdsetaten og utdyper.

- Vi vet det har vært problemer med noen graver på Nordstrand, men langt fra alle. På nesten alle gravlunder i Oslo er det problemer knyttet til forholdene. Oslo er gammel havbunn med tettpakket leire, sier Hohle.

RÅTNER IKKE: - På det meste har vi måttet åpne så mange som fem graver før vi fant en som kunne brukes på nytt, sier arbeidsleder Sonja Haug på Nordstrand kirkegård. Foto: Øistein Norum Monsen
RÅTNER IKKE: - På det meste har vi måttet åpne så mange som fem graver før vi fant en som kunne brukes på nytt, sier arbeidsleder Sonja Haug på Nordstrand kirkegård. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling