Høyt henger de

TRONDHEIM (Dagbladet): Miljøorganisasjonen Greenpeace vurderer å avblåse aksjonen på Haltenbanken - men bare hvis Stat-oil kan gi garantier om satsing på fornybare energiformer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser kampanjeleder Kalle Hesstvedt i Greenpeace til Dagbladet.

Nordmannen Michael Lima Charles, en svensk kvinne og en engelskmann befinner seg inne i overlevelses-kapselen som Greenpeace har lenket fast til boreriggen Deep Sea Bergen.

I går kveld skal de tre om bord i kapselen ha fått beskjed fra politiet om at de er arrestert.
Greenpeace-aktivistene har slått leir under dekk, der de kan bo en uke eller to. Kapselen er utstyrt med solcellepanel, kommunikasjonsutstyr og godt med proviant.

- Vi kommer ikke til å forlate riggen før vi får en helt annen kommentar fra Statoil enn den vi for eksempel så på Dagsrevyen, sier Kalle Hesstvedt i Greenpeace.

- Vi har klare krav når det gjelder leteaktiviteten. Vi har i et brev til Statoil i slutten av mai kommet med konkrete spørsmål knyttet til letevirksomheten. Vi har ikke fått svar på dette brevet i det hele tatt, fortsetter Hesstvedt.

- Er det vanskelig å fjerne kapselen?
- Ordensmakten har tilgang på ressurser og metoder som vi ikke kan stille opp mot, sier Kalle Hesstvedt.

«Liv i fare»

Greenpeace-aksjonistene setter ikke bare eget, men også andres liv i fare, mener Statoil.

De har ingen dialog med Greenpeace på plattformen, men overlater til politiet og Kystvakta å holde orden på oljefeltet.

Greenpeace protesterer mot det høye tempoet i oljeutvinningen i verden generelt og i Norge spesielt.
De åtte aksjonistene kom til Deep Sea Bergen i gummibåter, sjøsatt fra fartøyet MV «Greenpeace» som forlot Skottland for et par uker siden.

Litt over klokka sju i går morges ble Dagbladet varslet om aksjonen av den norske Green- peace-lederen David Stenerud-Mikalsen, som er om bord i MV «Greenpeace».

Politi
på riggen

Kystvaktskipet KV «Ålesund» var framme på Kristin-feltet ved 14.30-tida. Mannskapet om bord på riggen er innstilt på å hjelpe politiet med å fjerne Greenpeace-aksjonistene. Nordmøre politikammer har sendt politifolk med helikopter ut til plattformen.

- To av politifolkene vil gå om bord i KV «Ålesund», mens de to andre vil entre riggen, opplyser vakt-sjef Arvid Nilsen ved Forsvarets Sjøoperasjonssentral til NTB.

Nilsen antar at det samme vil skje denne gangen som da aksjonistene okkuperte Shell-riggen Ocean Alliance i mai. Da ble aksjonistene tatt inn til land og tatt i forvaring ved Kristiansund politidistrikt.
Aksjonistenes moderfartøy «Greenpeace», som ligger utenfor riggens sikkerhetssone, vil ventelig også bli oppbrakt og tatt til land av Kystvakten, mener Arvid Nilsen.

- Været og bølgehøyden er rimelig bra ute på feltet, og forholdene skulle ligge til rette for dette, sier Nilsen.

Åtte aktivister

Av de åtte aktivistene som deltok i aksjonen mot riggen, er én fra Storbritannia, to fra Danmark, og én fra henholdsvis Norge, Sverige og Finland.

Boreriggen Deep Sea Bergen er engasjert av Statoil for å drive leteboring på den norske kontinentalsokkelen.
Samtidig med aksjonen utenfor Kristiansund, satte Greenpeace i gang en liknende aksjon utenfor Alaska. Fartøyet M/V «Arctic Sunrise» sjøsatte fire gummibåter som demonstrerte mot «Arctic Star», et seismikk-fartøy som drives av WesternGeophysical. «Arctic Star» driver seismiske undersøkelser øst for Prudhoe Bay.

- Vi kan ikke fortsette å lete etter olje, og regjeringer som har forpliktet seg til å redusere utslipp av drivhusgasser burde ikke gi tillatelse til slik virksomhet, sier sjef for Greenpeace i Norden, Per Stenbek, som er om bord i MV «Greenpeace».

Det ekstreme og uvanlige været som mange i verden har opplevd i det siste, skyldes drivhuseffekten, mener Greenpeace.
- Juli var den varmeste måneden på over et århundre, 124 mennesker døde i hetebølgen i Texas. Dette er nok et eksempel på ekstremt vær som kan bli vanlig hvis ikke regjeringer og industrien sørger for å redusere utslipp av drivhusgasser. Viktigst er karbondioksid fra kull, olje og gass, sier Per Stenbek, som skryter av Danmark og landets satsing på vindkraft.

ARRESTERT: Greenpeace-aktivistene Dima Litinov (f.v), David Stenerud-Mikaslen og Michael Lime Charles fotografert før aksjonen.