PROSIT: Forbruket av allergimedisin i Norge er dobbelt så stort som i Danmark, selv om pollenmengden stort settt er lik. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIX
PROSIT: Forbruket av allergimedisin i Norge er dobbelt så stort som i Danmark, selv om pollenmengden stort settt er lik. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer

Høyt norsk forbruk av pollenmedisin

Kjøper mer enn dobbelt så mye allergimedisin som danskene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk her i landet kjøper mer enn dobbelt så mye allergimedisin som danskene. Men ingenting tilsier at vi er mer plaget av pollen enn dem.

- Ferske tall fra Nordisk legemiddelstatistikk viser at vi i Norge bruker mer enn dobbelt så mye antihistaminer som i Danmark og nesten dobbelt så mye som i Sverige og Finland, sier Christian Berg ved Folkehelseinstituttet til Adresseavisen.

Han kan ikke gi noen forklaring på hvorfor det er slik.

Det er ikke mulig å skille ut hvor mye av medisinen som går spesifikt til å lindre pollenplager, men salget av antihistaminer viser generelt et stadig økende forbruk av allergimedisin både med og uten resept. De siste fem årene har salget økt med 20 prosent.

- Våre naboland har ikke mindre pollen enn oss, sier botaniker Hallvard Ramfjord ved NTNU.

Han er ansvarlig for pollentellingen i Norge, og understreker at det er store geografiske forskjeller internt i alle landene. Generelt skal pollenplagene være størst i sør.

(NTB)