Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyt spill i Bagdad

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Saddam Hussein har utfordret USA og FN ved å nekte amerikanske statsborgere å delta i våpeninspeksjonen i landet. FNs sikkerhetsråd har foreløpig bare svart med at våpeninspeksjonen skal fortsette som før.
  • Det er som vanlig uklart hvilke motiver Saddam Hussein har for å ta en ny konfrontasjon med USA. Lederen for våpeninspektørene, Richard Butler, sier at årsaken kan være at de var i ferd med å komme på sporet av forbudte masseødeleggelsesvåpen som Irak fortsatt skjuler. Saddam kan også ha politiske problemer hjemme. Regjeringen har nettopp skjerpet matrasjoneringen som følge av FNs sanksjoner, og han kan ha valgt en konfrontasjon med USA for å dempe misnøyen og vise at det er USA som har skylda for at folket sulter.
  • Han kan også ha tatt en sjanse fordi han vet stormaktene er splittet. Frankrike, Russland og Kina nekter denne gangen FN å bruke makt mot Irak. Da våpeninspektør Butler sa at utvisningen av amerikanerne var et brudd på våpenhvileavtalen fra 1991, ble han irettesatt av den franske FN-ambassadøren. Han gjorde det klart at bare FNs organer kan fastslå om det foreligger et avtalebrudd.
  • Ved å overse Saddams marsjordre og la våpeninspeksjonen fortsette som før, har FN spilt ballen tilbake og gitt Saddam muligheten til å legge den død. Velger han å trappe opp konflikten med USA og FN, risikerer han også at stormaktene igjen blir enige om å bruke krysserraketter og bombefly for å tvinge diktatoren til å etterleve våpenhvileavtalen.
  • Det er maktpåliggende å hindre at en despot som Saddam Hussein sitter med langtrekkende kjemiske våpen som kan nå store deler av Midtøsten. Men det er også et spørsmål hvor lenge verdenssamfunnet kan straffe Saddam ved å sulte ut irakiske barn. Det er snart sju år siden kampene sluttet, og stormaktene må finne en felles strategi for å avslutte krigstilstanden. Saddam er det bare irakerne selv som kan bli kvitt.
Hele Norges coronakart