Høyt spill med atomvåpen

Nord-Korea gjør nå hva de kan for at verden skal tro at de lager atomvåpen.Situasjonen kan ende i væpnet konflikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea opplyser i dag at vi kaste ut to FN-inspektørene som har overvåket de stengte atomanleggene.

Det offisielle nyhetsbyrået KCNA kom med kunngjøringen en uke etter at Nord-Korea varslet at det kjernefysiske gjenvinningsanlegget som har vært stengt i åtte år i henhold til en avtale med USA, ville bli startet opp igjen.

Ifølge den offisielle meldingen trengs ikke inspektørene fra Det internasjonale atomenergibyrået IAEA i landet lenger siden anlegget blir igangsatt igjen og avtalen med USA er opphevet.

IAEA bekreftet at de er bedt om å trekke tilbake de to inspektørene de har i landet, men insisterte likevel på at de må få bli. IAEAs generaldirektør Mohamed El Baradei sa til Nord-Korea at tilstedeværelsen av inspektørene er nødvendig for å fortsette overvåkingen.

Konflikten mellom makthaverne i det lukkede kommunistiske landet, og USA har økt i styrke dag for dag den siste uka, og flere observatører mener nå at president Kim Jong-Il er nær ved å kaste landet ut i krig.

Nord-Korea har allerede fjernet det internasjonale atomenergibyrået IAEAs overvåkingsutstyr fra fire atomreaktorer, og skal ha startet å fjerne utstyret fra et femte. Men hittil har de likevel klart å følge noenlunde med på hva landet driver med.

Nå blir det enda vanskeligere. IAEA frykter at landet skal starte å produsere atomvåpen. IAEA-sjef Mohamed El Baradei, sa i går at situasjonen var svært urovekkende.

I dag sier El Baradei at Nord-Korea er i ferd med å føre konflikten mot randen av en atomkrig.

Nekter å bøye av

Konflikten startet den 16. oktober i år da Nord-Korea skal ha innrømmet at de hadde et hemmelig atomprogram, til tross for at de i 1994 inngikk en avtale med USA om å fryse sitt atomprogram.

I avtalen lovte USA å sende olje til landet, og å bygge to atomkraftverk, som ikke produserer biprodukter som kan brukes i atomvåpen. Den 14. november stanset USA en sending med olje.

12. desember truet Nord-Korea med å gjenåpne Yongbyon-reaktoren, og i går flyttet de 1000 brenselstaver til reaktoren.

Nord-Korea hevder de kun starter reaktorene igjen for å skaffe landet sårt tiltrengt elektrisk kraft, men IAEA sier de ikke da forstår hvorfor alt overvåkingsutstyr fjernes fra anleggene.

Nord-Koreas mål er trolig å reforhandle 1994-avtalen med USA, men president George W. Bush nekter å la seg presse til forhandlingsbordet.

Kan de lage atomvåpen

Britiske eksperter opplyste i dag at Nord-Korea er i stand til å produsere atomvåpen innen 30 dager, melder NTB, men opplysningene tilbakevises av russiske eksperter.

- Til slik produksjon trenger man en velutviklet industri, sier atomenergiminister Alexander Rumjantsev i dag, melder NTB.

Russland er et av landene som har hatt tettest kontakt med regimet i Nord-Korea, og Russland tror ikke de vil være i stand til å produsere noen atombomber i det hele tatt.

Begge sider kommer nå med utilslørte krigstrusler.

- Dersom USA fortsetter å forsøke å internasjonalisere konflikten og løpe fra ansvaret, vil det føre situasjonen til en ukontrollerbar katastrofe, Pyongyangs forsvarsminister, Kim Il Chol julaften.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld svarte kjølig at USA er i stand til å bekjempe både Irak og Nord-Korea samtidig om det skulle bli nødvendig.

Flere stiller seg også spørsmålet om hvem som er den største trusselen mot USA. Irak eller Nord-Korea.

SKAL STARTES OPP: Denne atomreaktoren kan produsere plutonium som kan brukes til atomvåpen. I går ble 1000 brenselstaver flyttet til Yongbyon-reaktoren.