SPENT: Geir Lundestad holder kortene tett til brystet om hvem som vinner årets nobelpris. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
SPENT: Geir Lundestad holder kortene tett til brystet om hvem som vinner årets nobelpris. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer

Høyt spill om årets fredsprisvinner

Her er de siste spekulasjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blir det EU som får årets fredspris? Eller en annen internasjonal institusjon som NATO eller Den internasjonale straffedomstolen (ICC)?

Det veddes over en lav sko hos bookmakere på internett, som OLBG Sports og Paddypower. Også Nobels Fredssenter har utlyst en gjettekonkurranse om hvem som blir årets fredsprisvinner. Den heldige vinneren får billetter til både Fredsprisvinnerutstilling og Nobelkonsert.

Hos flere byråer troner den afghanske menneskerettighetsaktivisten Sima Samar på topp, fulgt av blant andre den cubanske regimekritikeren Oswaldo Paya Sardinas og den amerikanske professoren Gene Sharp. 83-åringen er kjent for sine arbeider rundt ikkevoldelig kamp.

Høyt på lista Oddsene er heller ikke særlig høye om man vedder på den russiske organisasjonen Memorial eller den tidligere nobelprisvinneren Aung San Suu Kyi. Men kan en person vinne prisen flere ganger?

- Ja, det er fullt mulig. Røde Kors har fått fredsprisen tre ganger. Men det har aldri skjedd med en person, sier Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad til NTB.

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland anklaget denne uka mediene for «ikke å se» hvem som er den opplagte vinneren av årets fredspris.

Så langt vil ikke Lundestad gå.

KONTROVERS: Fredsprisvinnerne både i fjor og 2009 er blitt kraftig diskutert. Her har leder i Nobel-komiteen, Thorbjørn Jagland, tatt farvel med Barack Obama. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
KONTROVERS: Fredsprisvinnerne både i fjor og 2009 er blitt kraftig diskutert. Her har leder i Nobel-komiteen, Thorbjørn Jagland, tatt farvel med Barack Obama. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer

- Nei, jeg ville kanskje ikke sagt det på den måten, sier han.

- Men kan for eksempel en militær organisasjon som NATO vinne?

- Det er jo utrolig mange som kan vinne fredsprisen, sier Lundestad og ler.

Rekordhøyt I år er tallet på nominerte rekordhøyt med 241 nominasjoner - 188 personer og 53 organisasjoner, blant dem WikiLeaks og egyptiske bloggere.

Ifølge de siste spekulasjonene blir det ikke en organisasjon eller en enkeltperson som vinner prisen, derimot kan den bli delt mellom flere personer. Slike spekulasjoner skal man imidlertid være forsiktig med å feste lit til.

Millionær Som vanlig holder Lundestad kortene tett til brystet dagen før dagen. Ikke en tøddel om prisvinneren skal lekkes fra hans munn. At det nå veddes i stor stil, finner han både fornøyelig og forunderlig.

- Det som forbauser meg, er at det går an å vedde på noe der seks personer vet svaret.

- Men kan dere vedde, da?

UTSKJELT: Selv Obama selv var overrasket over tildelingen i 2009. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
UTSKJELT: Selv Obama selv var overrasket over tildelingen i 2009. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

- Vi har ikke noe forbud, men vi gjør det jo selvfølgelig ikke, humrer Lundestad på sin karakteristiske, syngende nordlandsdialekt.

- Men hadde jeg veddet, hadde jeg blitt millionær.

Nobels fredspris kunngjøres fredag klokken 11.

(NTB)

STENGT: Fredsprisen for 2010 gikk til den kinesiske disidenten Liu Xiaobo. Ved den kinesiske ambassaden var det ikke mulig å få noen kommentar. Selv postmann Knut Pålsvik slapp ikke inn med ambassadeposten. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
STENGT: Fredsprisen for 2010 gikk til den kinesiske disidenten Liu Xiaobo. Ved den kinesiske ambassaden var det ikke mulig å få noen kommentar. Selv postmann Knut Pålsvik slapp ikke inn med ambassadeposten. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer