Høyt spill om dyresmitten

Statsminister Jens Stoltenberg og landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen gambler skyhøyt og satser på at det er riktig å vente med importforbud av mat. Men både Tyskland og Danmark innfører nå strengere kontrolltiltak enn Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg og Ap-regjeringen blir nå satt under et sterkt press. Flere land innfører strengere tiltak enn Norge. Samtidig kom det i går meldinger om et mulig utbrudd i en grisefarm i Tyskland. Først i dag vil svarene på veterinærenes tester foreligge.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik varsler en gigantisk politisk oppvask dersom det i ettertid skulle vise seg at Norge likevel burde gjort som danskene, og innføre et midlertidig forbud mot privat handel av kjøtt og melkeprodukter over landegrensen.

- Det er helt klart at regjeringen nå sitter med et tungt politisk ansvar hvis det skulle vise seg at ytterligere tiltak burde vært innført. Den har tatt en politisk beslutning om å vente. Det er ikke tvil om at det allerede er kommet faglige råd som tilsier forbud mot import av levende dyr, så vel som kjøtt og melkeprodukter, sier Bondevik til Dagbladet.

Statsministerkontakt

Dagbladet kjenner til en av de viktigste grunnene til at Jens Stoltenberg i går kveld valgte ikke å iverksette importforbud. Under krisemøtet på Statsministerens kontor i går kveld ringte Stoltenberg til sin danske kollega Poul Nyrup Rasmussen.

På spørsmål fra Stoltenberg sa Nyrup Rasmussen at danskene foreløpig ikke vil utvide sitt forbud til å gjelde all matimport. Nå gjelder det bare privatpersoners utenlandshandel.

Kommer danskene med et fullstendig forbud, tyder mye på at Norge gjør det samme. Stopp av privat import er ikke aktuelt foreløpig selv om danskene gjøre det.

Dagbladet var i går kveld i kontakt med danske veterinærmyndigheter. Danskene har åpenbart kommet til en annen slutning om risikoen ved privat utenlandshandel enn norske myndigheter.

- Forbudet for privatpersoner skyldes at vi ikke vet hvor maten kommer fra når folk selv importerer. Vi kan ikke kontrollere dem på sammen måte som bedrifter, sier visedirektør Henrik G. Jensen i det danske næringsmiddeltilsynet, Fødevaredirektoratet.

- Men så langt er det bare påvist munn- og klovsyke i Storbritannia?

- Ja, men vi må se på utviklingen i Nederland, Belgia og Frankrike. Vi ønsker avklaring derfra først, sier Jensen.

Danskene har vinterferie denne uka, og mange er ute og reiser. Søndag bestemte myndighetene at de ikke får ta med seg kjøtt- eller melkeprodukter fra utlandet.

- Årsaken er den ustabile situasjonen. Dessuten ligger vi svært nær de andre landene i Europa, sier Jensen.

Visedirektøren har likevel forståelse for at norske myndigheter venter.

- Norge har en annen geografisk situasjon enn oss. Dessuten reiser dansker veldig mye, sier Jensen.

Tysk oppfordring

Det er ikke bare danskene som har kommet til en annen slutning enn den norske regjeringen. I Tyskland har myndighetene begynt å dele ut løpesedler ved grensen til Polen der tyskerne oppfordres til ikke å kjøpe kjøtt- og melkeprodukter i utlandet. I delstaten Hessen har det lokale næringsmiddeltilsynet begynt å beslaglegge engelsk kjøtt som er importert etter 1. februar.

I dag og kommende dager vil presset mot den norske regjeringen øke. Så lenge andre land gjør mer enn Norge, vil Bjarne Håkon Hanssen og Jens Stoltenberg være svært utsatt.

Landbruksminister Hanssen hadde i går ettermiddag også en stri tørn i Stortinget som skyteskive for sentrumspartiene. I timevis kritiserte de ham for at han ikke allerede hadde innført importforbud for kjøttprodukter fra storfe og på levende storfe på bakgrunn av den epidemiske utviklingen av kugalskap på kontinentet de siste månedene.