Høyt spill om klodens framtid

Bare denne jungelen kan redde kloden. Derfor strør miljøvernminister Bård Vegar Solhjell millionbeløp over et av verdens mest korrupte land.

Flekkete: Regnskogen miljøvernminister Bård Vegar Solhjell titter ned på er delvis avskoget og blitt til savanne. Foto: Tore Bergsaker
Flekkete: Regnskogen miljøvernminister Bård Vegar Solhjell titter ned på er delvis avskoget og blitt til savanne. Foto: Tore Bergsaker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KINSHASA/MALEBO (Dagbladet): Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell svever over den kongolesiske regnskogen i et FN-helikopter. Under ham ligger jungelen som hele verden er avhengig av. For skal vi klare å stoppe oppvarmingen av kloden, er vi avhengige av at denne skogen bevares.

Men problemet til Solhjell - og til hele verden - er at ingen områder med mye regnskog er så vanskelig å jobbe i som nettopp de områdene som den norske statsråden her titter ned på.  

Mislykket DR Kongo har uoffisiell status som et mislykket land. Ifølge det velrennomerte magasinet Foreign Policy og Fredsfondet er bare Somalia mer mislykket enn Kongo. Krig, lovløshet, en svak sentralmakt og ikke minst en gjennomsyrende korrupsjon kjennetegner landet. Så også innenfor skogsektoren må Solhjell regne med at alle, fra ansvarlige statsråder og ned til den enkelte skogvokter, like mye er på jakt etter å fylle sine egne lommer som de er ute etter å gjøre den jobben de er satt til.

Det er en av konklusjonene i en rapport som revisjonsgiganten Price Waterhouse Coopers (PwC) har laget for Norad om den internasjonale regnskogsatsingen i Kongo. Likevel har Norge allerede bestemt seg for å sende 213 millioner norske regnskogkroner til landet. 71 av disse millionene er allerede utbetalt til en rekke forskjellige prosjekter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.