Høyt spill om klodens framtid

Bare denne jungelen kan redde kloden. Derfor strør miljøvernminister Bård Vegar Solhjell millionbeløp over et av verdens mest korrupte land.

<strong>Flekkete:</strong> Regnskogen miljøvernminister Bård Vegar Solhjell titter ned på er delvis avskoget og blitt til savanne. Foto: Tore Bergsaker
Flekkete: Regnskogen miljøvernminister Bård Vegar Solhjell titter ned på er delvis avskoget og blitt til savanne. Foto: Tore Bergsaker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KINSHASA/MALEBO (Dagbladet): Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell svever over den kongolesiske regnskogen i et FN-helikopter. Under ham ligger jungelen som hele verden er avhengig av. For skal vi klare å stoppe oppvarmingen av kloden, er vi avhengige av at denne skogen bevares.

Men problemet til Solhjell - og til hele verden - er at ingen områder med mye regnskog er så vanskelig å jobbe i som nettopp de områdene som den norske statsråden her titter ned på.  

Mislykket DR Kongo har uoffisiell status som et mislykket land. Ifølge det velrennomerte magasinet Foreign Policy og Fredsfondet er bare Somalia mer mislykket enn Kongo. Krig, lovløshet, en svak sentralmakt og ikke minst en gjennomsyrende korrupsjon kjennetegner landet. Så også innenfor skogsektoren må Solhjell regne med at alle, fra ansvarlige statsråder og ned til den enkelte skogvokter, like mye er på jakt etter å fylle sine egne lommer som de er ute etter å gjøre den jobben de er satt til.

Det er en av konklusjonene i en rapport som revisjonsgiganten Price Waterhouse Coopers (PwC) har laget for Norad om den internasjonale regnskogsatsingen i Kongo. Likevel har Norge allerede bestemt seg for å sende 213 millioner norske regnskogkroner til landet. 71 av disse millionene er allerede utbetalt til en rekke forskjellige prosjekter.

- Kongo er et av verdens viktigste skogland, så om vi vil ta vare på regnskogen i verden, så må vi bevare regnskogen her i Kongo også, sier Solhjell til Dagbladet.  

Statsrådens signatur I Kinshasa har han akkurat møtt både miljøvernministeren, finansministeren og visestatsministeren. I følge en rapport fra Global Witness er den tidligere kongolesiske miljøvernministerens signatur å finne på alle de 146 ulovlige hogsttillatelsene som organisasjonen avslørte i en granskning. Statsråden som Solhjell møtte tok over kontorene i sommer.

- Vårt største problem er de kongolesiske myndighetenes styring. Vi må hele tiden kjempe mot alt som kan ødelegge regnskogsatsingen, sier miljøvernminister Bavon Mputu til Dagbladet like etter møtet med Solhjell.

Den frittalende statsråden tar selv opp problemet med ulovlige hogsttillatelser.

Ulovlig hogst Bakken under helikopteret til Solhjell er flekkete som et leopardskinn. Her og der er regnskog erstattet med savanne. Noen steder er det naturlig, men mange steder er det blitt slik etter hogst. Formelt sett har det vært forbud mot storskala hogst siden 2002. Det er bare små lokalsamfunn som har lov til å felle trær til egget bruk.

Skal de bygge ei hytte, eller trenger litt brensel, skal de få hugge i skogen slik de alltid har gjort, var tanken. Men til tross for forbudet mot industriell hogst har ikke internasjonale skogselskaper problemer med å skaffe seg tømmer fra Kongo. De får nemlig samme type hogsttillatelser som er forbeholdt lokalsamfunnene.

Penger viktigst I hovedstaden Kinshasa blir den norske miljøvernministeren tatt i mot med åpne armer. For i den kongolesiske regjeringen er det forventninger om friske penger som gjør dem aller mest interessert i bevaring av regnskogen. Solhjell møtte finansminister Patrice Kitebi for å snakke om verdens klimaproblemer, og etter møtet svarte Kitebi slik da Dagbladet spurte hva klimasatsingen betyr for Kongo.

<strong>Apesafari:</strong> Bård Vegard Solhjell (SV) besøker regnskogen i Malebo. Der jobber WWF for å bevare de utryddingstruede bonebo-apene. Foto: Tore Bergsaker
Apesafari: Bård Vegard Solhjell (SV) besøker regnskogen i Malebo. Der jobber WWF for å bevare de utryddingstruede bonebo-apene. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

- Dette betyr svært mye for oss, fordi det frigjør plass i våre budsjetter. Vi har det ganske trangt nå og vi leter høyt og lavt for å finne nye inntektskilder. Så regnskogspengene er en inntektskilde for framtiden, sier han.

Svaret beroliget ikke Solhjell.

- Det store problemet er om vi kan være sikre på at pengene vi bruker faktisk blir brukt riktig. Dette er et land med store utfordringer når det gjelder korrupsjon og styresett. I dag bruker vi internasjonale organisasjoner som driver på bakken her. Forutsetningene for et eventuelt større samarbeid er at vi er 100 prosent sikre på at pengene blir brukt på det de skal, nemlig å bevare skog.

- Sa du til dem at du bekymrer deg for korrupsjonen i landet?

- Ja, det gjorde jeg. Jeg tok opp styresettproblemene og det er flere av dem. Alt fra om miljøverndepartementet følger opp ulovlig avskoging, til om det er et tilstrekkelig sterkt  og uavhengig byrå som styrer  klima- og skogarbeidet. For Norge er det avgjørende at pengene kanaliseres gjennom FN, Verdensbanken eller noen andre som vi stoler fullt og helt på.  

Ikke langt nok Overfor Solhjell legger ikke statsrådene skjul på at de styrer et mislykket land.

- Jeg tror de er godt klar over at de ikke er blant de best styrte landene. De bekreftet selv sine styreproblemer og de er klar over at andre land ser det på den måten. Om de lykkes i å løse disse problemene gjenstår å se, sier den norske miljøvernministeren.

- Er ikke bevaring av regnskogen for viktig til at man kan la seg stoppe av at noen penger forsvinner i korrupsjon?

- Nei, det har jo ikke mening å bruke penger på å bevare regnskog dersom pengene går til helt andre ting. Og i hver fall ikke om pengene går i lommene til folk som ikke skal ha dem. Så vi må sørge for at pengene går dit de skal. Det er regnskogen og folk i Kongo tjent med og det fortjener også vi som bidrar fra Norge at her er det nulltoleranse for korrupsjon.

<strong>Finans:</strong> Solhjell møtte finansminister Patrice Kitebi i Kinshasa. Foto: Tore Bergsaker
Finans: Solhjell møtte finansminister Patrice Kitebi i Kinshasa. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

- Men blir det ikke slik da i Kongo at du aldri kan betale ut penger, for hvordan kan du bli helt sikker på at pengene ikke forsvinner i korrupsjon her i dette landet?

- Måten vi gjør dette på er å samarbeide med FN, Verdensbanken og andre internasjonale organisasjoner, som har både gode rutiner og involvert i de enkelte land. Og så bruker vi mye penger på enkeltorganisasjoner som Verdens villmarksfond, som jeg nettop har besøkt et prosjekt til. Og så stiller vi veldig sterke krav til hvordan regjeringen håndterer problemene med korrupsjon. Og det siste er den viktigste grunnen til at vi i dag er ganske lite involvert i Kongo i forhold til andre store regnskogland som Indonesia og Brasil. Kongo har ikke kommet langt nok i å forsikre oss om at pengebruken er 100 prosent forsvarlig.   

<strong>Finans:</strong> UD-diplomat Robert Hovde og politisk rådgiver Audun Garberg var med da miljøvernminister Bård Vegard Solhjell møtte Kongos finansminister Patrice Kitebi. Foto: Tore Bergsaker
Finans: UD-diplomat Robert Hovde og politisk rådgiver Audun Garberg var med da miljøvernminister Bård Vegard Solhjell møtte Kongos finansminister Patrice Kitebi. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer