Høyt spill om olje i nord

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeministeren vil lete etter olje og gass i havområdet ved Jan Mayen, og drar snart nordover for å kartlegge mulighetene. Det kan ikke tolkes som noe annet enn nye muligheter for oljeselskapene. Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen mener det er viktig å komme i gang med virksomhet i nye områder hvis Norge skal opprettholde oljeinntektene. Selv om olje- og gassutvinning vil foregå i flere tiår framover synes vi det er enøyd av regjeringen å framheve viktigheten av å åpne nye områder for oljeutvinning i de sårbare nordområdene. Det sinker omstilling i oljebransjen og utvikling av fornybar energi.

Regjeringen åpnet i mai i prinsippet sokkelen utenfor Jan Mayen for petroleumsvirksomhet gjennom forvaltningsplanen for Norskehavet. Bare Venstre og KrF sa klart nei. Det er noe pussig med tanke på at SV i 2005 gikk til valg på ingen olje- og gassutvinning i nord. Riis-Johansen utfordrer nå ikke bare miljøbevegelsene ved å ville åpne for oljevirksomhet ved den arktiske øya. Han utfordrer også egne partifeller og ikke minst SV som har sagt nei til oljeboringen utenfor Lofoten og Vesterålen. Nå kommer debatten om havområdene ved Jan Mayen i tillegg og særlig SV står i fare for å miste mye miljøtroverdighet. Miljøvernminister Erik Solheim (SV) har lovet at miljø skal være blant de viktigste valgsakene. Hvordan de rødgrønne skal takle Jan Mayen-debatten og finne et kompromiss skal bli en interessant thriller. Frp står allerede på sidelinja og ser fram til den rødgrønne kranglinga.

Oljeministerens reise til Jan Mayen kan også tolkes som en markering av norske interesser i nordområdene. Særlig etter at Island har åpnet for olje- og gassvirksomhet på sin side av Jan Mayen, og et norsk selskap har meldt sin interesse for konsesjoner. En avtale fra 1981 delte Jan Mayen-ryggen mellom Norge og Island, og utenriksminister Jonas Gahr Støres utenrikspolitiske redegjørelse i vinter ga tydelige signaler om kraftig politisk satsing på nordområdene. Norge må opptre aktivt og være en drivkraft i området, og nå kunne regjeringen satt en miljøstandard ved å si nei til olje- og gassutvinning så langt nord.