Høyt spill om paragrafer

Kjell Inge Røkkes tvangsinnløsning av minoritetsaksjonærene i Aker RGI er høyt spill om finjuss. Det går mot flere juridiske basketak før Røkke uhemmet kan slå kloa i Aker-kassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folketrygdfondet mener Kjell Inge Røkkes tvangsinnløsning av minoritetsaksjonærene i Aker RGI er et klart brudd på ervervsloven - så lenge Næringsdepartementet vurderer om Røkkes oppkjøp fra 63 til over 90 prosent i Aker RGI er lovlig. I et brev til Aker RGI i går gjør det statlige Folketrygdfondet også krav på sin andel av et eventuelt utbytte.

Hva Folketrygdfondet vil gjøre hvis Røkke ikke føyer seg, vil ikke administrerende direktør Tore Lindholt ut med, men det er klart at det er aktuelt å bringe også denne saken inn for domstolene. Tidligere denne uka varslet Lindholt at det statlige fondet vil ha en rettslig prøving av det han kaller Røkkes skambud på 105 kroner aksjen.

- Vi har oversendt Folketrygdfondets brev til våre advokater for en vurdering, sier Per Eikrem, informasjonssjef i Aker RGI.

Også Aksjesparerforeningen vil ha en avklaring av om Røkke har rett til tvangsinnløsning, og sendte i går ettermiddag et brev til Næringsdepartementet der de ber departementet vurdere saken.

- Vi er inne på et område med svært mye finjuss, der ingen løsning er åpenbar. Vi vil foreta en snarlig vurdering av forholdet mellom aksjelov og ervervslov, men Justisdepartementet må vurdere saken i forhold til aksjeloven, sier Tom Hugo-Sørensen, avdelingsdirektør i Næringsdepartementet.