Høyt spill om regjeringmakta:
- Leker med ilden

SV vil la alle medlemmene sine avgjøre om partiet skal gå i regjering. Eksperter advarer partiledelsen mot politisk kaos og mener de setter sine egne jobber på spill.

SOSIALE FORSKJELLER: Det ble alt annet enn kaldt da SVs Audun Lysbakken og kommunal- og digitaliseringsminister Nikolai Astrup møttes til debatt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På sitt landsmøte i april vedtok SV at en eventuell regjeringsplattform skal sendes ut til såkalt uravstemning blant medlemmene.

I praksis betyr det at hvis partiledelsen blir enige med Arbeiderpartiet og Senterpartiet om en regjeringsavtale, skal partiets rundt 17.000 medlemmer stemme over om SV skal innta regjeringskontorene.

- Helt nytt

Dette er en helt unik ordning i norsk politikk, forklarer førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger Svein Erik Tuastad.

- Dette er noe helt nytt. Det er en nyskapning i norsk politikk, sier Tuastad.

Det bekrefter professor i statsvitenskap, Anders Todal Jenssen, ved NTNU.

- Dette er kjent fra andre land, men i Norge er det første gang vi ser en sånn prosedyre.

Todal Jensen viser til at SVs finske søsterparti gjorde det samme etter sist valg, og at de tyske sosialdemokratene SPD har tradisjon for en slik løsning.

Uravstemninger er i Norge best kjent fra arbeidslivet, der fagforeninger gjerne bruker dem til å stemme over lønnsoppgjør. I andre land er det også brukt for å avgjøre ledervalg, som da Jeremy Corbyn ble valgt som partileder for det britiske arbeiderpartiet, Labour.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer