Høyt spill om regjeringmakta:
- Leker med ilden

SV vil la alle medlemmene sine avgjøre om partiet skal gå i regjering. Eksperter advarer partiledelsen mot politisk kaos og mener de setter sine egne jobber på spill.

SOSIALE FORSKJELLER: Det ble alt annet enn kaldt da SVs Audun Lysbakken og kommunal- og digitaliseringsminister Nikolai Astrup møttes til debatt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På sitt landsmøte i april vedtok SV at en eventuell regjeringsplattform skal sendes ut til såkalt uravstemning blant medlemmene.

I praksis betyr det at hvis partiledelsen blir enige med Arbeiderpartiet og Senterpartiet om en regjeringsavtale, skal partiets rundt 17.000 medlemmer stemme over om SV skal innta regjeringskontorene.

- Helt nytt

Dette er en helt unik ordning i norsk politikk, forklarer førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger Svein Erik Tuastad.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

- Dette er noe helt nytt. Det er en nyskapning i norsk politikk, sier Tuastad.

Det bekrefter professor i statsvitenskap, Anders Todal Jenssen, ved NTNU.

- Dette er kjent fra andre land, men i Norge er det første gang vi ser en sånn prosedyre.

RETT PÅ SAK: I spalten hvor man ikke får vri seg unna et klart svar, ble det utfordrende for partilederen i SV, Audun Lysbakken. Vis mer

Todal Jensen viser til at SVs finske søsterparti gjorde det samme etter sist valg, og at de tyske sosialdemokratene SPD har tradisjon for en slik løsning.

Uravstemninger er i Norge best kjent fra arbeidslivet, der fagforeninger gjerne bruker dem til å stemme over lønnsoppgjør. I andre land er det også brukt for å avgjøre ledervalg, som da Jeremy Corbyn ble valgt som partileder for det britiske arbeiderpartiet, Labour.

«No free lunsj»

Todal Jensen tror SV valgte å gå for nyskapningen i år etter erfaringen med den forrige rødgrønne regjeringen på 2000-tallet. Etter de åtte åra ved makten var partiets oppslutning halvert, og de gikk inn i en dyp og lang bølgedal.

- Det er sannsynligvis et resultat av erfaringene med å sitte i regjering sist, som var litt varierte. Ideen er nok å skaffe seg en forankring blant medlemmene for å søke regjeringsmakt.

- Skal SV lykkes i regjering, må hele partiet stå bak. Det vil styrke SVs mulighet til å lykkes, sier partileder Audun Lysbakken til Dagbladet om grepet.

Statsviterne advarer likevel mot at partiledelsen løper en risiko med nyvinningen.

VALG: Tre partiledere vil bli Norges neste statsminister. Vi forklarer og legger regjeringskabalen. Laget av Marte Nyløkken Helseth og Marie Røssland. Vis mer

- Det er et tveegget sverd. De kan bruke avstemningen som brekkstang i forhandlinger og si «medlemmene vil ikke akseptere dette». Samtidig risikerer ledelsen at de er veldig godt fornøyd med resultatet, mens medlemmene sier nei. De tar en risiko, sier Todal Jenssen.

- Leker partiledelsen med ilden?

- Ja, på en måte gjør de det. Dette er noe som representerer en ny praksis, og vi vet ikke helt hvordan det slår ut.

- Dette er et forsøk på blåse liv i partidemokratiet, men det er risikabelt. Du risikerer at partiaktivister får for mye å si, sier Tuastad ved Universitetet i Stavanger.

- De risikerer at medlemsmassen sier nei til å gå inn i regjering. Det skal ikke veldig mye til. Det er en risiko involvert. Det er litt risikosport, det er ikke «free lunsj», utdyper Tuastad.

- Risikerer jobbene sine

Ekspertene mener SVs demokratiøvelse kan skape store problemer for partiledelsen. Todal Jenssen stiller spørsmål om hva som skjer hvis en regjeringsplattform blir stemt ned av medlemmene.

- Det blir en veldig spesiell situasjon. I praksis setter SVs ledelse posisjonene sine i spill. De kan ikke overleve etter at medlemmer stemmer ned en regjeringsavtale de har framforhandlet, sier professoren.

RETT PÅ SAK: I Valgboden stiller programleder Steinar Suvatne en rekke kjappe spørsmål som partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes må svare ærlig og direkte på. Video: Valgboden / Dagbladet TV Vis mer

Todal Jenssen mener hele framgangsmåten SV har valgt kan skape en kaotisk situasjon.

- Hvis medlemmene stemmer ned avtalen – hva skal de gjøre da? Skal Sp og Ap gå videre med forhandlinger, eller skal de regjere med den samme avtalen uten SV?

- Mye tyder på at regjeringsforhandlingene blir langdryge uansett, men her kan prosessen hale enda mer ut. Hvis SV sier nei kan det bli «rykk tilbake til start».

Hodet på blokka

SV-leder Audun Lysbakken er ikke bekymret for å bli avvist av medlemmene. Til Dagbladet gjør han det klart at en regjeringsplattform vil bli lagt fram for medlemmene med en klar anbefaling fra partiledelsen.

- Uravstemningen vil bli gjennomført når vi eventuelt har en framforhandlet plattform som vi i partiledelsen kan anbefale. Med andre ord - når vi har et politisk resultat som vi mener er så godt at det er riktig at SV går i regjering. Da tror jeg også at vi får SVs medlemmer med på det.

MÅ SVARE: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad slet med å svare på abortspørsmålet under TV 2s partilederdebatt. Han slapp heller ikke unna i Dagbladets Valgboden. Vis mer

Dagbladet er kjent med at det internt i SV er en forståelse for at ledelsen legger «hodet på blokka», men at de ikke vil legge fram noe de ikke er trygge på at vil få flertall hos medlemmene.

Det vanlige i regjeringsforhandlinger er at et forslag til avtale behandles høyt oppe i partisystemene, før en godkjent avtale offentliggjøres for allmennheten. Hvis avtalen sendes ut til SVs 17 000 medlemmer er det vanskelig å se for seg at den kan holdes hemmelig, mener Todal Jenssen.

- Det er helt illusorisk at SV skal holde innholdet hemmelig hvis avtalen sendes ut til alle medlemmene. Da har nok Dagbladet den i innboksen før det siste SV-medlemmet har fått åpnet e-posten. Det er en upraktisk løsning.

Ikke avklart

SV-leder Audun Lysbakken mener det ikke blir noe problem med en slik offentliggjøring før avtalen er endelig godkjent.

- Hvordan gjør dere dette rent praktisk - blir det en pressekonferanse eller liknende først, og så skal plattformen ut på uravstemning?

- Ja, og det er ikke så stor forskjell fra hvordan man ellers har gjort det. Det er jo også det framforhandlede resultatet som er blitt lagt fram for landsstyrene i et lukket rom. Nå gjør vi det på en litt annen måte, fordi det er helt avgjørende for oss nå er at SV lykkes i regjering.

Etter det Dagbladet forstår har SV ikke avklart framgangsmåten med Arbeiderpartiet eller Senterpartiet, men SV-ledelsen oppfatter at det ikke vil være avgjørende ødeleggende for forhandlingene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer