Høyt spill om Slobos utlevering

Helt til det siste var det et høyt spill om utleveringen av Slobodan Milosevic. Økonomisk lå det nesten ti milliarder kroner i potten. Politisk måtte man unngå for sterke reaksjoner i Jugoslavia. Spillets vinner: Serbias statsminister Zoran Djindjic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En hel verden minus Russland feiret utleveringen av Jugoslavias tidligere president Slobodan Milosevic i går. Den politiske hovedarkitekten bak alle krigene på Balkan de siste ti åra er bak lås og slå hos Den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag.

Mange har kjempet for at den politisk ansvarlige også skal stå rettslig til ansvar.

Zoran Djindjic gårsdagens store strateg. Han var arkitekten bak den raske utleveringen. Da konstitusjonsdomstolen i går ettermiddag stoppet iverksettelsen av regjeringens beslutning om at serbiske borgere kan utleveres til krigsforbryterdomstolen, handlet han lynraskt.

«Kommunistisk klikk»

Djindjic kalte umiddelbart sammen til et regjeringsmøte som bestemte at internasjonale lover i henhold til internasjonal rett uansett står over Jugoslavias egne lover, og talsmenn for regjeringen kalte konstitusjonsdomstolen for en «kommunistisk klikk» og «kontrarevolusjonære krefter».

I dypeste hemmelighet ble Milosevic i går ettermiddag hentet ut av sentralfengselet i Beograd, og kjørt til flyplassen. Først etter at flyet var i lufta kunne den pålitelige jugoslaviske radiostasjonen B-92 melde at ekspresidenten var på vei til Haag. Da var det for seint å mobilisere den stadig krympende gruppa av Milosevics støttespillere.

Mye sto på spill. Ikke minst de ti milliarder kronene som skal gis bort i Brussel i dag når ei gruppe av giverland møtes. USA, hoveddonor på møtet, har satt som forutsetning for å delta at Milosevic utleveres.

Casher inn gevinsten

Djindjic kan nå regne med å cashe inn hovedgevinsten på ti milliarder. Men han kan også regne med å cashe inn en politisk gevinst.

Så seint som i går ble en ny massegrav med 40 drepte kosovoalbanere avdekket rett utenfor Beograd. Flere massegraver er avdekket de siste ukene, og alle skal være fra tida før NATO innledet bombingen av Jugoslavia i 1999.

Disse massegravene har blitt kjent de siste to ukene, og har sjokkert opinionen. Inntil nå har mange jugoslaver trodd at albanerne var den mest aggressive part i krigen i Kosovo. Massegravene forteller folk at de har blitt ført bak lyset.

Støtte fra kona

Derfor har opinionen snudd. Før utleveringen var det ifølge meningsmålinger et klart flertall i folket for utlevering av Milosevic til krigsforbryterdomstolen. Og da Milosevics kone Mirjana Markovic i går kveld oppfordret folk til å strømme til gatene for å støtte ekspresidenten, kom bare tusen rasende mennesker til Beograd sentrum og ropte «Forræderi! Forræderi!».

Oppslutningen var ikke slik at den kan oppfattes som noen trussel mot Djindjic.

Men for regjeringen Djindjic var det avgjørende at prosessen ikke ble langvarig, og at de som fortsatt måtte støtte Milosevics ikke fikk mobilisere sine tilhengere. Lengre er ikke den serbiske rettsstaten kommet.