Høyt spill om våpeninspeksjonene

FNs våpeninspektører får ikke intervjue irakiske forskere uten tilsyn. Irakerne hevder forskerne er redde for å bli misbrukt. Konflikten kan fremskynde et angrep på Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sjefen for FNs våpeninspektører i Irak, Hans Blix, har hatt krisemøter med irakiske myndigheter etter at våpeninspektørene hevder at de nektes å intervjue irakiske forskere uten offisielle tjenestemenn tilstede. Dette er i strid med avtalen mellom FN og Irak for våpeninspeksjonene.

Irakerne hevder på sin side at myndighetene har gjort det de kan for at forskerne skal la seg intervjue uten tilsyn, men at forskerne i frykt for å bli misbrukt av FN har nektet å la seg intervjue uten en offisiell irakisk representasjon.

Våpeninspektørene mener at det er myndighetene som har satt en stopper for forskernes intervjulyst, og hevder at de ikke gjør nok for å påvirke forskerne til å prate med inspektørene. Inspektørene mener det er oppsiktsvekkende at forskerne trosser et offisielt påbud om å la seg intervjue, spesielt siden Irak er en totalitær stat.

I følge Washington Post ser våpeninspektørene dette som et tydelig tegn på manglende samarbeidsvilje fra Iraks side.

Gir USA flere argumenter

Uenigheten mellom Irak og våpeninspektørene gir amerikanske myndigheter nye argumenter i ordkrigen mellom de to landene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer