Høyt spill om våpeninspeksjonene

FNs våpeninspektører får ikke intervjue irakiske forskere uten tilsyn. Irakerne hevder forskerne er redde for å bli misbrukt. Konflikten kan fremskynde et angrep på Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjefen for FNs våpeninspektører i Irak, Hans Blix, har hatt krisemøter med irakiske myndigheter etter at våpeninspektørene hevder at de nektes å intervjue irakiske forskere uten offisielle tjenestemenn tilstede. Dette er i strid med avtalen mellom FN og Irak for våpeninspeksjonene.

Irakerne hevder på sin side at myndighetene har gjort det de kan for at forskerne skal la seg intervjue uten tilsyn, men at forskerne i frykt for å bli misbrukt av FN har nektet å la seg intervjue uten en offisiell irakisk representasjon.

Våpeninspektørene mener at det er myndighetene som har satt en stopper for forskernes intervjulyst, og hevder at de ikke gjør nok for å påvirke forskerne til å prate med inspektørene. Inspektørene mener det er oppsiktsvekkende at forskerne trosser et offisielt påbud om å la seg intervjue, spesielt siden Irak er en totalitær stat.

I følge Washington Post ser våpeninspektørene dette som et tydelig tegn på manglende samarbeidsvilje fra Iraks side.

Gir USA flere argumenter

Uenigheten mellom Irak og våpeninspektørene gir amerikanske myndigheter nye argumenter i ordkrigen mellom de to landene.

- Irak har fortsatt ikke gjort en eneste forsker eller teknisk ekspert tilgjengelig for konfidensielle intervjuer, uten at de blir overvåket, slik som FN-resolusjonen krever, sier assisterende forsvarsminister, Paul D. Wolfowitz, på en pressekonferanse.

Wolfowitz hevder at USA har fått bekreftet fra mange kilder at forskere som godtar private intervjuer med FNs våpeninspektører, blir straffet med døden.

General Hossam Mohammed Amin i det nasjonale irakiske overvåkingsdirektoratet, hevder på sin side at forskerne bare er redd for å misbrukes av inspektørene. I følge Amin, stoler ikke forskerne på at våpeninspektørene gjengir det de eventuelt måtte si på en korrekt måte.

Spekulasjoner

Samtidig spekulerer nå toppfolk i FN på grunnene til at forskerne er så redde for å snakke. En av teoriene deres er at Saddam Husseins regime er inneforstått med at en krig er uunngåelig, og at de derfor ikke vil risikere å ødelegge sympatien de har vekket i verdensopinionen. Hvis det er tilfellet, mener FN-folkene at Hussein ikke ønsker å gi fra seg noe informasjon som kan svekke denne sympatien.

En annen teori går på at regimet i Irak frykter at forskerne sitter på skadelig materiale, som de også er villige til å gi fra seg. Hvis det stemmer, er det ekstremt viktig for Irak å føre kontroll med hva som blir sagt til våpeninspektørene, og selvfølgelig å hindre forskerne i å prate.

Det spekuleres også i om Irak gambler med at en debatt og uenighet om forskernes velvillighet ikke er nok til at FN godkjenner et angrep på Irak. Dermed tvinger de USA og Storbritannia til å gjennomføre angrep som strider mot verdensopinionen.

«HAR GJORT DET VI KAN»: General Hossam Mohammed Amin mener irakiske myndigheter ikke kan presse forskerne til å prate med våpeninspektørene.
«IRAK SABOTERER INSPEKSJONENE»: Vise-forsvarsminister Paul D. Wolfowitz mener Irak bevisst saboterer våpeninspeksjonene, og at de truer forskerne med døden om de prater med FN-utsendingene.