<strong>KAMPVOTERING:</strong> På nominasjonsmøtet i Oslo SV slo Heikki Holmås ut Akhtar Chaudhry i kampen om førsteplassen på stortingslista foran valget neste år. Foto: Jacques Hvistendahl
KAMPVOTERING: På nominasjonsmøtet i Oslo SV slo Heikki Holmås ut Akhtar Chaudhry i kampen om førsteplassen på stortingslista foran valget neste år. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Høyt spill

Ultimatum er farlige. Både i krig og kjærlighet, skriver Martine Aurdal om nominasjonen i Oslo SV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Parkeringsplassen ved Oslos største videregående skole var i går kveld fylt opp av biler, av dem var en påfallende høy andel drosjer. De 600 stolene i kantina var langt fra nok. Den siste tida har både Akhtar Chaudhry og Heikki Holmås mobilisert alle sine støttespillere for å få dem til å faktisk møte opp på nominasjonsmøtet i Oslo SV.

Begge satte sin politiske framtid på spill i kampvoteringen. Kun førsteplassen på lista var godt nok - for begge. Som i poker gikk de to «all in». Det er en strategi som brukes for å mobilisere politiske tilhengere maksimalt. Vinneren får sikker plass på stortingslista foran neste års valg, taperen går ut av Stortinget og kanskje også ut av norsk politikk.

Statsråden mot visepresidenten er ingen Davids kamp mot Goliat. De har kjempet jevnt før, begge har vervet mange nye medlemmer, begge har sterke tilhengere. Ved forrige nominasjon marsjerte halve bandet Madrugada inn som nye medlemmer for å støtte Heikki Holmås. Denne gang var det de mange voksne, norskpakistanske mennene som utgjorde den mest påfallende nye medlemsgruppa.

De illustrerte Chaudhrys trumfkort: et parti som nominerer en norskpakistaner på første plass, kan mobilisere kraftig i dette miljøet. Likevel: en kynisk analyse av velgerne og SVs sjanser foran valget, tilsier at flertallet endte på det tryggeste alternativet. Oslo kan ende opp med SVs eneste representant på Stortinget. Da bør den personen trekke flest mulig velgere over hele landet.

For hver av kandidatene ville det vært et nederlag å bli vararepresentant på Stortinget. For SV ville vedkommende vært tidenes superreserve. Nettopp derfor var det så farlig for hver av kandidatene at både Holmås og Chaudhry stilte ultimatum. Slik har mange kjærlighetsforhold fått sin slutt. Som oftest finnes bedre alternativer, enten løsningen heter vaskehjelp eller tredjeplass på lista.

Den som spiller høyt, risiker å tape stort. Denne gang ble det Akhtar Chaudhry.

<strong>TAPTE:</strong> Her er Akhtar Chadhry sammen med kona og datteren etter tapet i kampvoteringen mot Heikki Eidsvoll Holmås på nominasjonsmøtet i Oslo SV tirsdag kveld.Foto: Jacques Hvistendahl
TAPTE: Her er Akhtar Chadhry sammen med kona og datteren etter tapet i kampvoteringen mot Heikki Eidsvoll Holmås på nominasjonsmøtet i Oslo SV tirsdag kveld.Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer