Høyt TV2-spill om gisselbarna

Per Ståle Lønning sjokkerte TV-Norge, politi og sine sjefer i TV2 da han på direkten intervjuet mannen som i går tok en hel barnehage som gissel. Politimester Olav Sønderland karakteriserer intervjuet som ukontrollert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV2-sjefene ble tatt fullstendig på senga av Per Ståle Lønning. «Sentrum-sjefen» hadde ikke klarert innslaget med sin nærmeste overordnede, TV2-sjef Kåre Valebrokk, før sending.

Isteden ble Valebrokk informert av Dagbladet at mannen han har bestemt seg for å ta av skjermen, akkurat var ferdig med å intervjue en gisseltaker som fortsatt holdt barn og ansatte som gisler i barnehagen på Hjelmeland.

Bør klarere

- Bør man klarere slik innslag?

- Ja, en slik sak er så spesiell...

- Hva legger du i «spesiell»?

- Det handler om en psykiatrisk pasient, gislene er fortsatt på plass og politiet er i forhandlinger med mannen. Det burde klare seg med tre slike grunner til at man klarerer saken med sin sjef, sier Kåre Valebrokk til Dagbladet.

Han hadde i går kveld ikke sett innslaget, men ser det i dag.

- Da skal jeg også ta en prat med Per Ståle Lønning.

Stemningen mellom TV2-bossen og «Sentrum»-sjefen er ikke den beste for tida, etter at Valebrokk har bestemt seg for å ta aktualitetsprogrammet av plakaten til fordel for økte nyhetssendinger. I går valgte også TV2-nestkommanderende Finn H. Andreassen å forlate det kommersielle TV-flaggskipet.

- TV-milepæl

Per Ståle Lønning roser seg av å være en mann som slipper menigmanns meninger fram i «Sentrum», så også i forbindelse med denne saken. Selv mener han intervjuet med gisseltakeren var enestående i direkte-TV-sammenheng.

- Dette måtte vi bare gjøre, jeg tenkte ikke på å be noen om lov. Det ble bra fjernsyn, konstaterer Per Ståle Lønning.

Men skynder seg å legge til: - Jeg ser at det kan være kontroversielt. Per Ståle Lønning viser til at TV2 også tidligere har gjort noe tilsvarende i forbindelse med en flykapring. - Er det ikke politiets oppgave å løse slike saker og ikke TV2?

- Det er vel det samme hvem som løser en så alvorlig sak. - Har du løst saken?

- Jeg fikk hans ord på at det bare er politiet som kan kludre til dette, sa Per Ståle Lønning.

Staff sa nei

Under direktesendingen fikk også Per Ståle Lønning bevis på at ikke alle satte pris på hans pågangsmot. Hans gamle TV-makker, den erfarne skrankeadvokaten og nå meklingsmann, Tor Erling Staff, sa blankt nei til å gi noen kommentarer. Hvem som tok avgjørelsen om at gisseltakeren i det hele tatt var tilregnelig som intervjuobjekt, tok Per Ståle Lønning:

- Jeg snakket med ham to ganger før programmet. Jeg vurderte hans helsetilstand som stabil.

På direkten utbrøt mannen at han vurderte å ta sitt eget liv. - Slik jeg tolker deg, ser du på dette som et journalistisk scoop og har ingen betenkeligheter med det du har gjort?

- Jeg føler ikke at jeg har gjort noe galt. Andre ville gjort det samme hvis de hadde hatt muligheten, sier han.

Drev spill

Psykolog John Sandstrøm sto i likhet med Per Ståle Lønning også for noe av en TV-nyvinning i går kveld da han kjørte kriseterapi for åpen mikrofon.

- Jeg synes mannen også fikk negativ feedback under programmet. Jeg oppfordret ham til å slutte sin destruktive holdning og sutring. Var det noe terapeutisk så var det å jage ham ut.

- Du drev altså et slags «spill» med ham?

- Ja, det var viktig slik at Staff som var der inne kunne framstå som hjelper. Mannen trenger mer en advokat enn psykolog, sa Sandstrøm.

Sammen tuslet de to ut av TV2s studio på Karl Johan i går kveld, Sandstrøm på vei hjem, Per Ståle Lønning til lørdagsintervju med Dagsavisen. Imens fortsatte gisselaksjonen på Hjelmeland. Først noen timer seinere kunne aksjonen avblåses. Ingen var fysisk skadd.

TOK AVGJØRELSEN: - Jeg føler ikke at jeg har gjort noe galt. Andre ville gjort det samme hvis de hadde muligheten, sier Per Ståle Lønning etter programmet. Han hadde ikke klarert innslaget med sine overordnede før han slapp gisseltakeren direkte på lufta.