- Høyt utdannede og ekstreme

- Russeren som hoppet fra Empire State Building sammen med norske Thor Alex Kappfjell er nestsjef ved dataavdelingen i Verdensbanken. Andre er matematikere, advokater, leger og flygere, sier en av de norske basehopperne, Bjarte Berntsen, som selv studerer matematikk ved universitetet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

90 menn utgjør verdens ekstreme og aktive basehoppere. Blant disse er 15- 20 nordmenn.

Disse tar de mest mest ekstreme sjansene, som å vente med å trekke i fallskjermen før de er to sekunder fra bakken. De tar salto fra fjelltoppene i stedet for vanlige hopp, hopper ned de smaleste stedene og starter på de høyeste punktene.

- Blant nordmennene er det en gjeng på 15- 20 personer som er ekstreme. Disse mennene har rundt 50- 100 hopp i året. Men vi opplever at det blir stadig flere av dem, at stadig flere får interesse for basehopping. Dessuten har vi så mange fine fjell å hoppe fra i Norge at det i seg selv rekrutterer mange, sier leder Stein Edvardsen i Norges Baseforbund.
Norge, USA og Australia er blant de landene i verden som har flest basehoppere. Ingen nordmenn har omkommet under basehopp, men utlendinger har omkommet på basehopp i Norge. Norges Baseforbund har i dag 350 medlemmer fra hele verden, 90- 100 av disse er norske. Basehopping betyr at en hopper fra faste punkter. Det kan være bygninger, antenner, bruer eller fjell.

Fåtall kvinner

All basehopping er i utgangspunktet lovlig, men basehoppere som tar fra inn på en bygning kan bli tatt for ordensforstyrrelse. I tillegg er det i dag ulovlig å hoppe fra enkelte fjell i verden, deriblant Trollveggen.

Bare et fåtall kvinner hopper base.

- Vi er ikke dødssøkende personer som ikke er glade i livet. Vi er ekstreme mennesker som vil dra maks ut av livet. I basehoppingen finner vi likesinnede som tror på mennesket som selvstendig individ som selv tar ansvar for sine handlinger, sier Berntsen.

Livsnytere

- Det er snakk om livsnytere og sterke personligheter som har sine egne oppfatninger om hvordan ting skal være. Dessuten har mange god økonomi. Det koster å reise verden rundt for å hoppe, sier Edvardsen.

Et basehopp i Norge får konsekvenser. Når tidligere fallskjermhoppere begynner med basehopping, blir de ekskludert fra fallskjermseksjonen i Norges Luftsportsforbund.

Likevel har basehoppingen eksplodert de fem siste årene.

- Du skal ha en viss psykisk kapasitet for å kunne drive med basehopping. Mye av de samme type folkene finner du i snowboardmiljøet. Det er folk som ikke er spesielt glad i regler, sier Yngvar Skoland, tidligere styremedlem i Norges Baseforbund.