Høyteknologiske spionsatellitter sporet missilene som skjøt ned MH17

Kan spore hver bevegelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ifølge LA Times kan amerikanske satelitter ha svært verdifull informasjon om hva som skjedde da flight Malaysia Airlines flight MH17 trolig ble skutt ned av bakke til luft-raketter over Ukraina i går kveld.

Det er disse satellittene som skal være avgjørende for både USA og Ukraina har konkludert med at flyet ble skutt ned av bakke til luft-raketter av typen BUK.

Radar De avanserte overvåkningssatellittene bruker metoder på å måle bevegelse. Det gjør at den fanger opp en rekke signaler, inkludert radar.

Satellitten vil ha registrer bevegelse fra bakken når missilen ble skutt ut, og det amerikanske forsvarsdepartementet vil ha fått en varsel om dette, sier forsvars- og satellittekspert Riki Ellison til avisa.

Dataen fra satellittene vil ha blitt sendt til hovedkvartet for det amerikanske forsvarets Europa-hovedkvarter i Stuttgart, Tyskland.

- De ville visst akkurat hvor raketten ble avfyrt, hvor den var på vei og hvilken hastighet den hadde, sier Ellison.

Buk-rakettene skal etter oppskyting sende ut sterke radarsignaler for å kunne treffe målet sitt, disse vil også etter alt å dømme kunne bli plukket opp av satellittene.

Systemet er av typen SA-11 Buk, kjent som Gadly i NATO, og har en rekkevidde på 28 kilometer, ifølge Reuters.

Peker på opprørerne Systemet består av fire missiler montert på en dreieskive på et beltegående kjøretøy, mens en annen beltevogn er utstyrt med et radarsystem. Missilene som avfyres fra systemet er 5,7 meter lange og veier rundt 700 kilo.

- Selv om vi kjenner til våpentypen, er det umulig å si hvor missilen kom fra, sier Samuel Charap ved International Institute for Strategic Studies i Washington til Reuters.

Men både ukrainske myndigheter og vestlige etterretningskilder har uttalt at mye innledningsvis peker mot pro-russiske opprørere.

29. juni ble opprørsledere i Donetsk sitert av det russiske nyhetsbyrået ITAR-TASS på at de hadde fått tak i missilsystemet.

• Siste nytt om flykatastrofen.

OPPDAGET: USAs satellitter vil ha oppdaget missilien, ifølge forsvarseksperter. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV
OPPDAGET: USAs satellitter vil ha oppdaget missilien, ifølge forsvarseksperter. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer