- Høytflygende lovgivning som du må være ekspert for å forstå

Ny rapport slakter lovverket som skal regulere overvåkning av de ansatte.

KOMPLISERT OG VAG: - Lovgivningen på området er så komplisert og vagt formulert at det er veldig vanskelig for partene i arbeidslivet å forstå, sier jussprofessor Dag Wiese Schartum. Foto. JAN-MORTEN BJØRNBAKK
KOMPLISERT OG VAG: - Lovgivningen på området er så komplisert og vagt formulert at det er veldig vanskelig for partene i arbeidslivet å forstå, sier jussprofessor Dag Wiese Schartum. Foto. JAN-MORTEN BJØRNBAKKVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er neppe grunn til å tro at så vanskelig lover som skal brukes av menigmann vil ha særlig god effekt, sier professor Dag Wiese Shcartum til Dagbladet.

Dette er i ferd med å bli mer og mer vanlig, ifølge en ny rapport.

Les også: «Slik overvåker sjefen deg» (krever abonnement)

Rapporten er en del av et forskningsprosjekt som er utført av Sentert for Rettsinformatikk og Fafo på oppdrag av LO og fire forbund.

I Tranviks rapport kommer det fram at de mest relevante rettslige reguleringene av overvåkningsteknologien blir «etterlevd i svært varierende grad».

- Komplisert og vag Under onsdagens lansering vil også rapporten «Rettslige aspekter ved feltteknolog i arbeidslivet» bli presentert av Dag Wiese Shcartum.

Schartum er professor ved Instiutt for rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo. I rapporten har han sett på de to viktigste lovene på området, personopplysningsloven og kapittel 9. i arbeidsmiljøloven.

- Lovgivningen på området er så komplisert og vagt formulert at det er veldig vanskelig for partene i arbeidslivet å forstå, sier Shcartum.

Han mener dette fører til at det er vanskelig å bruke loven og den dermed ikke sikrer en rimelig grad av personvern.

- Høytflygende - Dette gjelder både hver lov og forholdet mellom lovene, sier professoren.

Han tar til orde for å modernisere lovgivingen.

SLIK OVERVÅKER SJEFEN DIN DEG: Faksimile fra Dagbladet i dag.
SLIK OVERVÅKER SJEFEN DIN DEG: Faksimile fra Dagbladet i dag. Vis mer

- Dette er en generell og høytflygende lovggivning som du må være ekspert for å forstå. Og som også er vanskelig for eksperter. Det blir ikke godt personvern av det, sier Schartum.

Han mener arbeidstakerne bør bli mer bevisste på sine rettigheter.

- Vi har en lovgivning som langt på vei forutsetter at den enkelte må ivareta eget personvern, sier professoren.

Økt kontroll Også rapporten fra Fafo, «Kontroll med ansatte utenfor fast arbeidssted», vil bli presentert på konferansen onsdag. Den ble publisert i 2012.

- Et hovedfunn i rapporten var hvordan intensjonene om økt kontroll med ansatte som jobber i felt bidrar til endringer i arbeidsdelingen og organiseringen, sier Mona Bråten fra Fafo, som skrev rapporten sammen med Tranvik. Hun peker på at man fortsatt i dag ikke vet hvor stort omfanget er.

- Har vi vært naive?

- Det er mye som tyder på det, sier Bråten.