Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høytrykk kan erobre hele landet i vinterferien

Først kommer snø og drittvær. Så kan hele Norge få finvær!

VINTERIDYLL: Sol og vinter. Det er det vi håper på i ferien. Her Stein Erik Hagens hus finværet.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VINTERIDYLL: Sol og vinter. Det er det vi håper på i ferien. Her Stein Erik Hagens hus finværet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Du er neppe den eneste som er lei av snø nå. Smør deg i så fall med tålmodighet litt til, for skal vi tro meteorologenes prognoser, går det mot lysere tider når 14 av landets fylker fra i morgen går ut i vinterferie.

I et ferskt tidagersvarsel fra StormGeo kommer meteorologene med gode nyheter om været utover i uka. Et høytrykk kan erobre hele Norge og skape lange perioder med sol og opphold!

- En høytrykksrygg ser ut til å dekke hele landet på mandag og gi oppholdsvær og perioder med sol de fleste steder. Denne høytrykksryggen kjemper utover i uka mot lavtrykk ved Island som prøver å sende fronter og nedbør inn over Sør-Norge i perioder, oppsummerer meteorolog Lillian Bergheim til Dagbladet.

Opphold og sol

Slik det ser ut i øyeblikket blir det perioder med snø, sludd og regn på Vestlandet tirsdag og inn i onsdag, mens Møre og Romsdal får snø og sludd på onsdag. Onsdag kan kystområdene i Troms og Finnmark få noen snøbyger på grunn av et lavtrykk i Barentshavet.

- Bortsett fra dette er det muligheter for høytrykksoppbygging over Skandinavia, noe som gir gode muligheter for lange perioder med opphold og en del sol til de fleste utover i neste uke, sier Bergheim.

Prognosene er ennå noe usikre.

- Det er lovende ut, men det er såpass lenge til at det likevel kan snø. Det er sterke signaler om at høytrykket vil bli, og da kan til og med Vestlandet få bra vær, sier Bergheim til Dagbladet.

Drømmeforhold i fjellet

Det har vært perioder med ålreite værforhold de siste ukene, men stort sett har tida siden nyttår vært preget av heftig snøvær. Den siste uka har heller ikke vært noe unntak. Det vil trolig gi supre skiforhold.

- Det ser ut til å komme godt påfyll av snø i helga. Blir det fint igjen, er det supre vinterforhold for alle som skal ha ferie, sier meteorologen.

Vestlandet kan vente seg snø, sludd og regn på fredag, som etter hvert trekker inn i landet. Lørdag fortsetter med snø og sludd ved kysten.

På søndag vil Vestlandet stort sett få opphold og perioder med sol.

Sør- og Østlandet får spredt nedbør i form av snø og sludd fredag, noen steder ved kysten som regn. Lørdag vil starte med opphold og sol, men snøbygene vil komme utover dagen, først og fremst sør for Oslo.

Søndag blir det trolig opphold igjen.

Nord-Norge heldige

Nord-Norge er fortsatt heldige med været og får lange perioder med opphold og sol, muligens med unntak av lørdag.

Meteorologisk institutt melder også nedbør på Vestlandet i helga og fortsatt fint vær i nord.

De varsler også høytrykket over Skandinavia i begynnelsen av uka, som gir tørt vær i sør og nord. Midt-Norge og Nord-Norge kan da få mer skyer og nedbør.

Statsmeteorolog Martin Granerød varsler også vinder fra nordøst, som ofte gir skyer på Østlandet.

- Den vindretningen gir typisk mulighet for en del skyer og et lavt skydekke. Det kan selvsagt klarne opp, og det ser ut som litt skiftende vær er stikkord for Østlandet sin del til uka.

For slutten av neste uke er han ikke like optimist.

- Det er usikkert, men ser ut som det er lavtrykksaktivitet i Nordatlanteren som vil prege været inn mot neste helg. Det kan endre seg, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!