SOMMERVÆR: Østlandet med Oslo kan vente seg stort sett fint vær ut uka. Her fra Sofienbergparken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SOMMERVÆR: Østlandet med Oslo kan vente seg stort sett fint vær ut uka. Her fra Sofienbergparken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Høytrykk over Island gir sommervær ut uka

I Sør-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Deler av Sør-Norge har svært varme dager; i går nådde termometeret nesten 30 grader i Oslo, og folk var ikke seine om å strømme til byens parker og badesteder.

Meteorologene har godt nytt - sommerværet fortsetter ut uka i sør. Og folk kan takke et høytrykk langt vest i havet.

Noe ustabilt - Høytrykket ligger uvanlig nok ved Island. Fordi det ikke ligger rett over oss, blir det imidlertid ikke skyfritt, og folk i landsdelen kan mot fredag også vente seg lokale ettermiddagsbyger, særlig på Vestlandet. Det kan også bli byger i indre strøk av Sør-Norge, muligens med torden, forteller John Smits, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, til Dagbladet.

Men statsmeteorologen understreker at varmen i sør består - for det meste.

- Det blir varme dager mot helga. I Møre og Romsdal og Trøndelag blir det imidlertid kjøligere torsdag og fredag, sier han.

Kompleks mekanisme Ina Ynnesdal, meteorolog ved StormGeo, forteller at det fine været riktignok skyldes høytrykket ved Island, men at den høye temperaturen først og fremst følger med varmluft østfra, fra Russland, via en kompleks meteorologisk mekanisme.

- Sammenhengen er at det ligger et lavtrykk over Tyskland, som gir mye nedbør over Sentral-Europa. Det sørlige Skandinavia ligger helt i den nordlige ytterkanten av dette, og det «trekker» vinden fra Russland hit, sier Ynnesdal til Dagbladet.

Lavtrykket over Tyskland svekkes imidlertid mot helga, og trekker litt av den varme luftstrømmen vekk. Resultatet blir fallende temperaturer. Men ikke mye.

- Det blir fremdeles fint, men ikke fullt så varmt. Østlandet og resten av Sør-Norge kan regne med at temperaturen holder seg mellom 20 og 22 grader, sier Ynnesdal.

Været forblir også noe ustabilt fordi høytrykket ved Island ligger så langt unna; Sør- og Midt-Norge må regne med mulige ettermiddagsbyger og kanskje torden gjennom helga.

Kaldere i nord Nord-Norge har, som så ofte ellers, en helt annen værtype enn Sør. Her blir det kaldere og våtere, til og med stedvis snøvær.

- I Nordland blir det 6 grader og byger i første del av perioden. Snøgrensa ligger på 700-900 meter over havet, sier Ynnesdal.

Statsmeteorolog Smits sier nedbøren kommer inn over landsdelen torsdag kveld.

- Det blir ganske kjølig fredag. Bygeaktiviteten dabber av i helga, men holder seg lengst i Finnmark, som søndag fremdeles kan oppleve vått vær, sier han.

Det er for øvrig lokalt stor fare for gress- og lyngbrann i Vesterålen, Troms og Finnmark, inntil nedbør av betydelige mengder kommer.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram