BØRST STØVET AV SOLKREMEN: Nå kommer finværet. Først i sør, så i nord. Foto: BJØRN LANGSEM
BØRST STØVET AV SOLKREMEN: Nå kommer finværet. Først i sør, så i nord. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer

Høytrykket bygger seg opp: Strålende sol og gode sjanser for 25 grader

Først blir det strålende i Sør-Norge, deretter i nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Sjekk været der du er!

(Dagbladet): Mange som befinner seg østafjells har kanskje allerede oppdaget at himmelen er deilig blå og at sola skinner. For nå har vi noen gode sommerdager i vente.

- Det vil i alle fall bli en nordisk sommerdag i dag menge steder med temperaturer over 20 grader. Noen steder kan det til og med nærme seg 25 grader. Og i morgen blir det enda bedre, fordi høytrykket, som gir pent vær i Sør-Norge, bygger seg opp, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt.

- Ja, det blir en flott dag i morgen, understreker han.

Løvdahl snakker da ikke om landet vårt fra litt over midten og oppover. I nord lar nemlig høytrykket vente på seg.

Nord-Norge overtar finværet Sommerlykken varer imidlertid ikke evig på Øst- og Sørlandet heller.

- Det ser bra ut også på fredag, men man vil etter hvert kunne  kjenne litt på at noe er i gjære. Det vil komme en sørøstlig vinddreining. Vest for Lindesnes kan man risikere stiv kuling, Det ligger et lavtrykkssystem i Biscaya-bukta som skal hitover, sier Løvdahl.

Han henviser til sin kollega, statsmeteorolog Mariann Foss, for mer utfyllende opplysninger.

- Lavtrykket kommer inn med varm og fuktig luft. For Sør-Norges del betyr det at helgeværet er ødelagt, kanskje med unntak av deler av Møre og Romsdal og Trøndelag. Det bytter om i helga. Da blir det Nord-Norge som vil få pent vær, sier Foss.

Store deler av Sør-Norge vil altså få regn i helga. Verst blir det på Vestlandet sør for Stad, samt i Agder og Telemark. Lokalt kan det falle 30 millimeter regn eller mer.

Varme netter - På Østlandet kan også første del av lørdag bli fin, før det drar seg til. Selv om det vil bli mye nedbør, vil det ikke bli så kaldt. Det er snakk om varm og fuktig luft som vil gi høye nattetemperaturer, sier Foss.

Meteorolog Camilla Albertsen i Storm Geo ser stort sett det samme som sine statsmeteorologkolleger.

- I morgen bygger det seg opp et høytrykk over hele Sør-Norge. Det vil gi lettere vær også på Vestlandet, og gi pent være til og med Midt-Norge, sier Albertsen.

Også hun påpeker at høytrykket mot helga vil trekke seg nordøstover.

- Finværet flytter seg nordover i landet. Det blir gråvær og regn i sør i helga, mens de i Nord-Norge kan glede seg over pent vær.

FINVÆR PÅ GANG:Også ved Trolla utenfor Trondheim i dag  begynner været nå å bedre seg. I morgen blir det trolig strålende .

Foto: Frank Karlsen
FINVÆR PÅ GANG:Også ved Trolla utenfor Trondheim i dag begynner været nå å bedre seg. I morgen blir det trolig strålende . Foto: Frank Karlsen Vis mer