Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hun ansatte kommunetoppens datter og svigersønn:

HR-direktørens søster og sønn jobber også i Omsorgsbygg

Hun saksbehandlet sønnens lærlingordning og stillingen til sin søster. Nok et brudd på habilitetsreglene, mener jusprofessor.

TOPPBYRÅKRAT: HR-direktør Tone Hølmebakk står på lista over de 100 best betalte byråkratene i Oslo kommune, og tjener over én million kroner i året. Her fra Omsorgsbyggs årsmelding fra 2014, der HR-direktøren blir intervjuet om praksisplasser i foretaket.
TOPPBYRÅKRAT: HR-direktør Tone Hølmebakk står på lista over de 100 best betalte byråkratene i Oslo kommune, og tjener over én million kroner i året. Her fra Omsorgsbyggs årsmelding fra 2014, der HR-direktøren blir intervjuet om praksisplasser i foretaket. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet avdekket nylig at HR-direktør Tone Hølmebakk brøt habilitetsreglene bare to uker etter hun mottok instruks fra styrelederen om at det aldri måtte skje igjen.

Grunnen til at HR-direktøren brøt reglene, var at hun selv fattet avgjørelser i saker der direktøren var inhabil, i stedet for at nivået over direktøren håndterte saken.

Nå kan Dagbladet avsløre at HR-direktøren også har opptrådt på kant med reglene i forbindelse med at søsteren og sønnen hennes ble engasjert i Omsorgsbygg.

HR-direktørens søster var en innleid IKT-konsulent i Omsorgsbygg fra august 2012 til mai 2014. Så ble hun fast ansatt i det kommunale foretaket.

HR-direktøren erklærte seg inhabil i et notat datert oktober 2012.

I notatet, som Dagbladet har fått innsyn i, går det fram at alle sider ved saken i stedet skulle tas over av hennes underordnede (Dagbladet har sladdet søsterens navn):

image: HR-direktørens søster og sønn jobber også i Omsorgsbygg

Styrelederens beskjed om å forankre alle saker der administrerende direktør er inhabil hos ham var sendt november 2012.

Dagbladet har spurt HR-direktøren hvorfor hun ikke tok grep da hun fikk kunnskap om at underordnede ansatte ikke er habile til å håndtere saker som gjelder sine sjefers nærstående.

HR-direktøren har ikke besvart noen av Dagbladets spørsmål om denne saken.

Da HR-direktøren i 2014 var saksbehandler på en sak om en ny stilling som FDV-forvalter, liknet flere av arbeidsoppgavene på dem søsteren på tidspunktet var innleid i foretaket for å gjøre. Det kommer fram når Dagbladet sammenlikner utlysningsteksten med søsterens CV.

CV-en avdekker også at søsteren hadde årelang erfaring med å utarbeide og holde kurs. Denne erfaringen var også noe Omsorgsbygg etterlyste i utlysningsteksten.

HR-direktørens søster, som ble fast ansatt i stillingen, har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Sønnen ble lærling

I den siste årsmeldingen til Omsorgsbygg, som ble ferdigstilt mars i år, er HR-direktøren intervjuet om lærlingordningen for byggdriftere.

Hennes sønn har siden september i fjor vært en av lærlingene i byggdrifter-faget. I artikkelen der Hølmebakk er intervjuet framheves det at «målet» for lærlingordningen, «er å gjøre lærlingene så gode at vi ønsker å ha dem som våre ansatte seinere». Denne setningen er det en underordnet av HR-direktøren som uttaler. Hun og HR-direktøren er i artikkelen avbildet med to av foretakets fire lærlinger.

MOR OM SØNNENS LÆRLINGEORDNING: Dette utdraget er fra årsmeldingen til Omsorsgbygg for 2017, ferdigstilt
MOR OM SØNNENS LÆRLINGEORDNING: Dette utdraget er fra årsmeldingen til Omsorsgbygg for 2017, ferdigstilt Vis mer

Lærlingplassen til HR-direktørens sønn er en av ansettelsene som inngår i et varsel som er blitt sjekket av Kommunerevisjonen. Varselet ble sendt til Dagbladets journalist, og fire andre bystyrepolitikere i Oslo kommune.

Kort tid etter at varselet ble sendt, skrev HR-direktørens underordnede et notat der hun slår fast følgende:

«Det er ingen automatikk i at en lærling får fast jobb etter endt læretid. I ordinære rekrutteringsprosesser konkurrerer lærlingene på lik linje med andre søkere».

Dagbladet har spurt HR-direktøren om det ikke nettopp er slik at Omsorgsbygg, ved å gi lærlingene et selvstendig ansvar for sin egen portefølje med foretakets bygg, i realiteten har gitt lærlingene et fortrinn framfor alle andre søkere i en framtidig utlysning av ledig fast stilling som byggdrifter i foretaket.

HR-direktøren har ikke svart på dette.

Direktøren reagerte ikke

Dagbladet har fått innsyn i et notat som HR-direktør Tone Hølmebakk skrev til direktør Per Morten Johansen mai i fjor. Her forteller hun at sønnen har meldt interesse for at han ønsker å søke læreplass i byggdrifterfaget.

«Jeg vil på denne måten melde meg inhabil i denne og vil be om at du håndterer denne saken», skriver Hølmebakk i e-posten.

Til tross for at direktøren dermed visste at HR-direktøren var inhabil, stoppet han ikke henne fra å saksbehandle en sak som omhandlet nettopp sønnens læretid i foretaket.

I saken som HR-direktøren har ført i pennen, som er skrevet i februar i år, kan man lese:

«I Omsorgsbygg organiseres læretida slik at lærlingene får opplæring i hele OBYs portefølje og vil underveis i løpet få ansvar for egen portefølje».

Statsbygg og ISS Facility Service er to av bedriftene som også har lærlingordning for byggdrifterfaget, men ingen av disse gir lærlingen selvstendig ansvar for egen portefølje.

- Etter hvert som lærlingene lærer mer og blir mer selvstendige, får de også mer selvstendige oppgaver. De får ikke ansvar for egne porteføljer, men oppgaver. Uansett blir de fulgt nøye opp av opplæringsansvarlig på eiendommen, sier Hege Njaa Aschim i Statsbygg.

I ISS Facility Service kan lærlinger som er klar for det, få ansvar for driften av ett bygg, i samråd med sin veileder.

- Lærlingen sitter ikke med det fulle ansvaret på bygget alene, men får sammen med veileder, gjerne en senior driftstekniker, ansvar for å gjennomføre eller påse at alle driftsrelaterte oppgaver om tilfaller det spesifikke bygget, sier Marianne Grimsøen i selskapet.

HR-direktørens sønn har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

- Burde trådt til side

Dekan Karl Harald Søvig ved Universitetet i Bergen mener at HR-direktøren burde trådt til side, og ikke saksbehandlet lærlingordningen som hennes egen sønn deltok i.

- Som leder i et selskap vil man nødvendigvis fatte en del beslutninger som har implikasjoner for ansatte. Er nærstående ansatte i foretaket, er spørsmålet om beslutningene man fatter er noe som gjelder alle, eller en mindre krets personer, sier Søvig til Dagbladet. Han har forvaltningsrett som ett av sine spesialområder.

JUS-EKSPERT: Karl Harald Søvig er dekan i jus, med forvaltningsrett som ett av sine spesialfelt. Foto: Universitetet i Bergen.
JUS-EKSPERT: Karl Harald Søvig er dekan i jus, med forvaltningsrett som ett av sine spesialfelt. Foto: Universitetet i Bergen. Vis mer

Omsorgsbygg hadde fire lærlinger i hele 2017. Likevel var altså HR-direktøren saksbehandler på saken som gjaldt foretakets lærlingordning.

- Jeg vil nok mene at hun i en sånn sak burde trådt til side, fordi denne saken hadde så direkte implikasjoner for sønnen. Det er vanskelig å komme unna en annen konklusjon, sier Søvig.

Når det gjelder spørsmålet om hvorvidt HR-direktøren var habil til å saksbehandle saken der stillingsbeskrivelsen til den stillingen som søsteren seinere skulle bli fast ansatt i, mener Søvig at bildet er for uklart til at man kan konkludere.

- Man må forstå at utenforstående reiser spørsmål ved dette. Det kan for andre se ut som at HR-direktøren var målrettet, sier Søvig.

HR-direktøren har ikke svart på Dagbladets spørsmål knyttet til utformingen av stillingsbeskrivelsen.

Innrømmer feil

Konfrontert med håndteringen av ansettelsessakene til HR-direktørens søster og sønn, innrømmer direktør Per Morten Johansen at foretaket brøt habilitetsreglene også etter at styrelederen hadde gitt beskjed om hvordan slike saker skulle håndteres:

«Vi har beklaget, og gjentar gjerne, at rutinene ikke var gode nok fram til november 2012 og at de nye rutinene også ble brutt ved et par anledninger etter dette tidspunktet», uttaler direktøren.

Johansen forklarer at det nye styret strammet inn på habilitetsreglene i 2014, ved å vedta klarere retningslinjer.

- Så vidt meg bekjent har det ikke vært noen brudd på disse siden den gang, sier direktøren.

Direktør Johansen vil ikke svare på ytterligere spørsmål om saken. Verken om rollen HR-direktøren i år hadde som saksbehandler for saken om lærlingordningen sønnen deltar i, eller hvorfor han tillot at hun ble intervjuet om den samme lærlingordningen i årsmeldingen. Direktøren sier at han vil avvente kommunerevisjonens rapport før han svarer på flere konkrete spørsmål.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!