<strong>AVVISER ALT:</strong> Informansvarlig Hege Storhaug i Human Rights Service sier anklagene mot henne og organisasjonen ikke bunner i virkeligheten. FOTO: Henning Lillegård
AVVISER ALT: Informansvarlig Hege Storhaug i Human Rights Service sier anklagene mot henne og organisasjonen ikke bunner i virkeligheten. FOTO: Henning Lillegård Vis mer

HRS og Storhaug fulgt av anklager

Det er ikke første gang Hege Storhaug og Human Rights Service (HRS) blir beskyldt for tvilsomme metoder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Organisasjonen Human Rights Service har blitt anmeldt av forfatter Amal Aden, og innklaget til Arbeids- og inkluderingsdepartementet etter påstander om ufine arbeidsmetoder.

Påstandene er den siste i en lengre rekke anklager mot informasjonsansvarlig Hege Storhaug og organisasjonen. Anklager som tilbakevises på det sterkeste av organisasjonen.

TV2
I 2000 jobbet Hege Storhaug som researcher i TV2s «Rikets tilstand», sammen med Tonje Steinsland og Gerhard Helskog. De laget dokumentaren «Norske jenter omskjæres», som handlet om omskjæring av muslimske kvinner i Norge.

Det var i denne dokumentaren Kadra Yusuf ble kjent for å avsløre imamers holdninger til omskjæring. Storhaug sluttet ettet konflikt med TV2. Helskog han har seinere uttalt at han ikke stoler på hvordan Storhaug behandler folk hun er i kontakt med.

- Presset unge innvandrerkvinner
I 2001 ble Human Rights Service (HRS) startet som et enkeltpersonforetak av Rita Karlsen. Det ble først formelt en stiftelse i 2002. Karlsen er daglig leder og Storhaug informasjonsansvarlig.

Likestillingssenteret og Tove Smaadahl anklaget Storhaug i 2002 for å presse unge kvinner med innvandrerbakgrunn til å stå fram i mediene med sine livshistorier. HRS saksøkte Smaadahl for injurier, men saken endte i et forlik før den kom for retten.

For første gang ble det satt spørsmålstegn ved organisasjonens statsstøtte, som de i 2002 mottok direkte via statsbudsjettet.

Tidligere barne- og familieminister Laila Dåvøy (KrF) uttalte at hun trodde på klagene som ble levert departementet, og ba da Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vurdere om de skulle åpne sak mot HRS. Det ble aldri åpnet sak og HRS fikk fortsatt driftsstøtte.

Samme år brøt også NRK-journalistene Torill Svaar og Gerd Polden et samarbeid med Storhaug, i forbindelse med et Brennpunkt-program om barnebruder. Polden sendte senere et brev til departementet der hun kritiserte Storhaugs metoder. I brevet hevdet hun at Storhaug blant annet skal ha krevd penger for å få en kvinne til å stå fram med sin historie, både til kvinnen og til Storhaug selv.

- Jeg følger med og jeg observerer, og i mitt hode er det uetisk det hun holder på med, sier Torill Svaar til Dagbladet.

Hun har ikke tatt stilling til dagens anklager.

- Jeg observerer at hun blir beskyldt for det samme nå, som i NRK og TV2, sier Svaar.

Spørsmål om statsstøtten
I 2003 varslet flere medier om flere jenter som skal ha forsøkt å ta livet sitt etter kontakt med HRS, og i 2004 sto Nadia og Saynab fram i VG og anklaget HRS for å ha presset dem til å stå fram i media for så å vende dem ryggen. Jentene mente HRS brukte dem for å få mer tilskudd. Kadra som hadde erfaring med Storhaug fra TV2, fortalte i samme artikkel at hun var også utsatt for Storhaugs metoder.

HRS påpeker at det ikke er påvist at noen har stått fram gjennom organisasjonen, og avviser alle anklager. Storhaug klaget VG-saken inn for PFU, og fikk medhold.

Da denne saken pågikk, ble det igjen reist spørsmål om HRS skulle motta statsstøtte. Det endte med et forlik på Stortinget med Fremskrittspartiet på den ene siden, og Høyre og Kristelig Folkeparti på den andre siden om at stiftelsen skulle få to millioner gjennom den såkalte kommuneproposisjonen.

1,8 millioner
Høsten 2008 blir forfatteren Amal Aden å jobbe som konsulent for Storhaug og HRS.

CV: Amal Aden

• Pseudonym for en kvinnelig norsk-somalisk forfatter.

• I boka «Se oss»fra 2008, tok hun et oppgjør med vold og overgrep mot barn, khat- og trygdemisbruk i somaliske miljøer.

• Lørdag for halvannn uke siden tok hun et oppgjør med Hege Storhaug og Human Rights Service i Klassekampen. Hun påstår organisasjonen bruker uetiske metoder.

• Onsdag anmeldte hun organisasjonen, og i torsdagens Dagbladet står det om anklagene hun har kommet med i et brev til Arbeids- og inkluderingsdepartementet.


Etter to måneder bryter hun samarbeidet, ifølge henne selv fordi hun reagerte på deres metoder. 13. juni i år går Aden ut i Klassekampen mot HRS og Storhaug. Aden hevder at HRS avlytter, manipulerer, og betaler kilder.

Etter dette har Storhaug og Karlsen sådd tvil om Adens troverdighet, men innrømmer å ha overvåket Aden. Andre uka i juni møtte Aden Barne- og likestillingsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) for å gi sin forklaring til departementene. 22. juni sendte hun en klage og en redegjørelse til ekspedisjonssjef Barbro Bakken i AID.

Human Rights Service mottar 1,8 millioner i årlig statlig driftsstøtte via Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI), som sorterer under AID.

- Ytre press
Human Rights Service forteller i sine årsberetninger at de stadige anklagene mot organisasjonen har vært en belastning. I årsberetningen for 2002 forteller styret at «Imidlertid har det ytre press på stiftelsen i form av falske anklager medført at personale over lang tid har måtte arbeide ekstra hardt for å oppnå de planlagte resultater.» Liknende formuleringer blir brukt både i 2003, 2004 og 2005.

Nå vurderer organisasjonen selv søksmål mot Aden, for å få tilbakevist påstandene.

-  Vi vurderer søksmål mot Amal Aden. Det går ikke an at noen går ut for å ødelegge for noen personlig og profesjonelt med grunnløse påstander. Vi er for likebehandling av folk, sier informasjonsansvarlig Hege Storhaug til Dagbladet

Fakta: Human Rights Service

• Human Rights Service ble startet i 2001 av Rita Karlsen. Det ble først formelt en stiftelse i 2002.
• Hege Storhaug er informasjonsansvarlig og Karlsen er daglig leder.
• Organisasjonen skal være «en partipolitisk uavhengig tenketank med fokus på menneskerettigheter og demokrati i et fleretnisk og flerkulturelt samfunn, spesielt i forhold til barn, unge og kvinner».

<strong>OSLO 20090511:</strong>
Tove Smaadahl mottok på vegne av Krisesentersekretariatet LOs likestillingspris mandag. Overrekkelsen skjedde under første dag av LO-kongressen i Oslo.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
OSLO 20090511: Tove Smaadahl mottok på vegne av Krisesentersekretariatet LOs likestillingspris mandag. Overrekkelsen skjedde under første dag av LO-kongressen i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer