HRW ber Irak granske torturpåstander

Irak bør granske opplysningene om at landets styrker har begått systematisk tortur og overgrep på fanger, oppfordrer Human Rights Watch.

BØR GRANSKE: Irak bør granske opplysningene om at landets styrker har begått systematisk tortur og overgrep på fanger, oppfordrer Human Rights Watch. Foto: SCANPIX
BØR GRANSKE: Irak bør granske opplysningene om at landets styrker har begått systematisk tortur og overgrep på fanger, oppfordrer Human Rights Watch. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Irak bør granske opplysningene om at landets styrker har begått systematisk tortur og overgrep på fanger, oppfordrer Human Rights Watch.

- Irak bør rettsforfølge de ansvarlige for tortur og andre forbrytelser, sier menneskeretts-organisasjonen i en uttalelse etter å ha lest dokumenter som varslernettstedet WikiLeaks publiserte fredag.

- USA bør også granske om deres stryker brøt internasjonale lover da de overførte tusenvis av irakiske fanger fra amerikansk til irakisk fangenskap, fortsetter HRW.

Dokumentene fra 2004 til 2009 gir et dystert innblikk i konflikten, og da spesielt om irakiske sikkerhetsstyrkers overgrep på sivile irakere.

- Avsløringen viser at irakiske sikkerhetsstyrker bruk av tortur har skjedd hyppig uten at det har fått noen som helst straffemessige konsekvenser for dem, skriver Joe Stork, nestleder for HRWs avdeling for Midtøsten og Nord-Afrika.

- Det er på det rene at amerikanske myndigheter kjente til de systematiske overgrepene som de irakiske styrkene begikk. Likevel overlot de tusenvis av fanger til dem. (NTB)