HRW ber Israel slutte å skyte på sivile i Gaza

Israel må slutte å skyte på sivile palestinere på Gazastripen, krever Human Rights Watch.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Israelske soldater har hittil i år skutt og drept fire sivile palestinere og såret over 60 fordi de befant seg i nærheten av grensegjerdet mot Israel, slår menneskerettighetsorganisasjonen fast i en ny rapport.

HRW har gransket sju av skyteepisodene som fant sted i årets to første måneder, der fire ble drept og fem såret. Ingen av ofrene utgjorde noen trussel verken mot israelske soldater eller andre, slår de fast.

På picnic En av de drepte var en skoleelev som var på picnic, en annen var en psykisk utviklingshemmet kvinne. Blant de sårede var to journalister og to demonstranter som var i ferd med å plante oliventrær da de ble skutt.

Israel anklager ingen av ofrene for å ha deltatt i militære operasjoner, og forsvarsledelsen i Jerusalem har heller ikke hevdet at militante palestinere befant seg i området da det ble åpnet ild, konstaterer HRW.

Jordbruk og skrapmetall Palestinerne på den tett befolkede Gazastripen bruker landområdene som ligger inntil grensa til Israel til jordbruk.

Israelske styrker har tidligere bombet og rasert mesteparten av bygningene som sto nær grensa, og mange palestinere samler skrapmetall og andre materialer for gjenvinning i området.

Stadig skiftende - I måned etter måned har israelske styrker såret og drept ubevæpnede palestinere som ikke har gjort annet enn å krysse en usynlig og stadig skiftende linje som Israel har trukket opp inne på Gazastripen, sier Sarah Leah Whitson, som leder HRWs virksomhet i Midtøsten.

- Det er forferdelig at soldater har skutt menn, kvinner og barn, tilsynelatende bare fordi at de hadde krysset en usynlig linje, sier hun.

Springbrett En talsmann for den israelske hæren, oberstløytnant Peter Lemer, tilbakeviser ikke de faktiske opplysningene i HRW-rapporten, men han er likevel sterkt kritisk.

- Rapporten overser helt realiteten i konflikten vi har med Gaza, der grensa er et springbrett for terrorisme, sier han til nyhetsbyrået AFP.

- De gjør narr av menneskerettighetene. Denne uka alene hadde vi utallige angrep fra området som ligger opptil grensa, sier han.

Lemer viser til at Israel og Hamas tidligere har blitt enige om at palestinerne på Gazastripen ikke kan bevege seg nærmere grensa enn 100 meter, noe han mener at palestinere flest vet.

Varselskudd - Folk som nærmer seg grensa, utsetter seg selv for risiko, sier Lemer og understreker at de israelske soldatene alltid skyter varselskudd før de retter våpnene mot noen på palestinsk side.

Det er ikke nok, mener Human Rights Watch.

- Selv om folk ikke passer seg etter at det er avfyrt varselskudd, så gjør ikke det sivile til legitime, militære mål, slår de fast i rapporten.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer