UROLIG: Det er svært urolig i Syria. Regimet forsøker å beholde jerngrepet, samtidig som flere soldater - blant annet disse - deserterer og går over til opprørerne. Foto: Reuters/Scanpix
UROLIG: Det er svært urolig i Syria. Regimet forsøker å beholde jerngrepet, samtidig som flere soldater - blant annet disse - deserterer og går over til opprørerne. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

HRW etterlyser rapport fra Syria-observatører

Samtidig som Syria innrømmer at sanksjoner svir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Human Rights Watch ber Syria-observatørene fra Den arabiske liga om å legge fram sin rapport.

Menneskerettighetsorganisasjonen ber samtidig Den arabiske liga om å samarbeide med FNs sikkerhetsråd for å øke presset på regimet i Damaskus.

Arabiske utenriksministre møtes søndag i Kairo i Egypt for å diskutere en forlengelse av Syria-observatørenes mandat, som utløp torsdag kveld.

Human Rights Watch mener at de i stedet bør konkludere med at president Bashar al-Assad ikke har levd opp til løftene om å stanse voldsbruken mot regimekritikere.

Observatørene som ble sendt til Syria 26. desember, vet dette og bør nå legge fram sin rapport, mener organisasjonen.

Bør offentliggjøre - Den arabiske liga bør offentliggjøre observatørenes rapport for å motbevise kritikernes påstand om at de lar seg manipulere av syriske myndigheter, sier Sarah Leah Whitson, som leder menneskerettsorganisasjonens virksomhet i Midtøsten.

- En beslutning om å forlenge observatørenes mandat bør bygge på åpent innsyn i virksomheten deres, mener hun.

Bashar al-Assads regime har sluttet opp om en fredsplan fra Den arabiske liga og lovet å beskytte sivilbefolkningen, trekke sine styrker ut av tettbefolkede områder, løslate fanger og innlede forhandlinger med opposisjonen.

Dette har ikke skjedd, til tross for de utenlandske observatørenes nærvær i landet, mener Human Rights Watch.

- Den arabiske liga bør offentlig slå fast at Syria ikke respekterer planen og i stedet samarbeide med Sikkerhetsrådet for å øke presset mot myndighetene og effektivt få slutt på voldsruken, sier Whitson.

Mange drept Ifølge FN er over 5.000 mennesker drept i uroen i Syria de siste ti månedene. Tallet bygger i hovedsak på opplysninger fra regimekritikere i og utenfor landet.

Regimet i Damaskus hevder at 2.000 medlemmer av sikkerhetsstyrkene har mistet livet, men heller ikke dette tallet er bekreftet fra uavhengig hold.

Ifølge syriske aktivister er om lag 600 mennesker drept bare siden observatørene ankom landet.

Fredag skal tre sivile ha blitt drept da soldater åpnet ild nær en moské i utkanten av Damaskus, opplyser aktivister i nabolandet Libanon.

Sanksjonene svir Syria medga fredag for første gang at de vestlige sanksjonene som er innført mot landet, svir.

Ifølge oljeminister Sufian Alao har sanksjonene mot syrisk oljeeksport påført landet et tap på 2 milliarder dollar, nærmere 12 milliarder kroner, siden september i fjor.

Syria forsøker nå å finne nye kjøpere til oljen, men sliter med å skaffe kreditter og forsikre oljelastene.

Mesteparten av Syrias oljeeksport på 130.000 fat om dagen gikk tidligere til EU-land, men stoppet opp da EU sluttet seg til USAs sanksjonslinje 2. september i fjor.

Ifølge Alao har landets oljeindustri også lidd et tap på drøyt 200 millioner kroner som følge av sabotasje og angrep fra opprørere de siste månedene. 21 oljearbeidere er drept i slike angrep, opplyser han til nyhetsbyrået SANA.

(NTB)

UNDER PRESS: President Bashar al-Assad og hans regime innrømmer at sanksjonene mot landet svir. Foto: Reuters/Scanpix
UNDER PRESS: President Bashar al-Assad og hans regime innrømmer at sanksjonene mot landet svir. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer