HRW hevder at IS likviderte 600 fanger i Mosul

Stormet fengsel.

KAMPER: To små barn søker dekning mens harde kamper mellom Den islamske stat (IS) og irakiske soldater pågår i Mosul i juni. IS tok over byen den måneden, og meldes å stå bak forbrytelser mot menneskeheten i byen. Foto: Reuters / NTB scanpix
KAMPER: To små barn søker dekning mens harde kamper mellom Den islamske stat (IS) og irakiske soldater pågår i Mosul i juni. IS tok over byen den måneden, og meldes å stå bak forbrytelser mot menneskeheten i byen. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprørere fra den islamske staten (IS) likviderte i sommer rundt 600 innsatte i et fengsel i utkanten av Mosul, konkluderer Human Rights Watch.

Menneskerettighets- organisasjonen har snakket med overlevende og øyenvitner til massakren, som fant sted etter at IS hadde erobret Iraks nest største by Mosul i juni.

Ifølge Human Rights Watch stormet de sunnimuslimske opprørerne Badoush-fengselet i utkanten av Mosul og stuet de nærmere 1.500 innsatte opp på lastebiler.

Fangene ble kjørt et par kilometer ut på en øde sandslette, der de ble stilt opp og sortert. Ifølge øyenvitner ble flere hundre sunnimuslimer og kristne deretter kjørt bort, mens de gjenværende, de fleste av dem sjiamuslimer, ble plyndret og truet til å marsjere bort til kanten av en kløft. Der ble de meid ned med maskingevær, før IS-soldatene satte fyr på likene.

30-40 overlevde massakren ved å skjule seg blant likene i kløften, og ni av dem har fortalt sine historier til Human Rights Watch. De anslår at mellom 500 og 700 fanger ble drept i massakren.

- Disse grusomme detaljene om massedrap på innsatte, gjør det umulig å benekte hvor fordervet denne ekstremistgruppen er, sier Letta Tayler i Human Rights Watch.

Menneskerettighetsorganisasjonen er ikke i tvil om at massedrapet på fanger utenfor Mosul var en krigsforbrytelse, trolig også en forbrytelse mot menneskeheten, og krever at verdenssamfunnet stiller de skyldige i IS til ansvar.

(NTB)