<strong>RENTE:</strong> Storbanken HSBC tror Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen er ferdig med å kutte renten, og at det ikke kommer noe rentekutt i september eller desember, slik mange andre tror. Handelsbankens økonomer utelukker imidlertid ikke at Øystein Olsen kan overraske den 24. september. Foto: Are Haram / Finansavisen
RENTE: Storbanken HSBC tror Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen er ferdig med å kutte renten, og at det ikke kommer noe rentekutt i september eller desember, slik mange andre tror. Handelsbankens økonomer utelukker imidlertid ikke at Øystein Olsen kan overraske den 24. september. Foto: Are Haram / Finansavisen Vis mer

HSBC tror Norges Bank er ferdig med å kutte renten

Norsk inflasjon var klart høyere enn ventet i august. Norges Bank vil ikke kutte mer nå, spår storbanken HSBC. Handelsbanken utelukker likevel ikke at Norges Bank kan overraske 24. september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Hegnar.no):  «Norges inflasjonsrate fortsetter å overgå alle andre utviklede land,» skriver HSBC-økonom James Pomeroy i et notat på bakgrunn av augusttallene som ble sluppet i går.

Inflasjonen var 2 prosent det siste året, mens kjerneinflasjonen (KPIJAE) var 2,9 prosent. Prisstigningen justert for energi og avgiftsendringer har bare vært høyere én gang de siste seks årene. Det var i juni i år.

I Sverige falt til sammenligning konsumprisindeksen 0,2 prosent det siste året. Underliggende inflasjon er der på 0,8 prosent, skriver Finansavisen i dag.

Hvis finansiell stabilitet avgjør «Norges Bank blir nødt til å veie de svakere vekstutsiktene mot det faktum at kjerneinflasjonen er over målet og at kronen er ned 12 prosent det siste året på handelsvektet basis (22 prosent mot USD),» skriver HSBC.

«Den neste rentebeslutningen er 24. september og vi tror fremdeles på ingen endring i styringsrenten ettersom Norges Bank fortsatt er bekymret for finansiell stabilitet.»

I dag er Norges Banks styringsrente 1 prosent.

Ingen andre utviklede land har inflasjonsrate over 2 prosent, ifølge HSBC. Selv om den nominelle styringsrenten til Norges Bank ikke er blant de aller laveste, er derfor realrenten til Norges Bank klart ­negativ og den laveste blant rike land.

Dette blir avgjørende Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken er enig i at inflasjonstallene, kronesvekkelsen og høyere boligprisvekst enn ventet isolert taler for å holde styringsrenten uendret i september.

«Realøkonomien ser imidlertid ut til å svekke seg så mye raskere enn hva Norges Bank ventet i juni, at det burde forsvare ett rentekutt,» skrev hun i en oppdatering om inflasjonstallene, men la til at dagens signaler fra Norges Banks regionale nettverk for næringslivet blir avgjørende.

Dersom nettverket rapporterer omtrent det samme vekstbildet som sist, heller vi mot at Norges Bank skyver rentekuttet til senere i høst, skrev Due-Andresen i dagens morgenrapport.

Signalene fra Norges bank i dag er at produksjonsveksten har vært svak de siste 3 månedene, men at veksten var lite endret fra mai og i tråd med forventningene i forrige runde.

Liten endring Produksjonsfallet har tiltatt i oljeleverandørnæringene og i tjenesteyting mot næringslivet. I bygg og anlegg har produksjonsveksten avtatt. Samtidig har veksten tiltatt i de husholdningsrettede næringene og i tradisjonell industri. Samlet så kontaktene for seg lite endringer i aktivitetsnivået de neste 6 månedene, heter det.

Når det gjelder sysselsettingen sier nettverket at den har vært lite endret de siste 3 månedene, og at utviklingen har vært i tråd med det kontaktene så for seg i mai.

Kontaktene innen oljeleverandørnæringen meldte om betydelig lavere sysselsettingsnivå. I bygg og anlegg og i industrien var det svak sysselsettingsvekst, mens de øvrige næringene har hatt tilnærmet uendret sysselsettingsnivå. De neste 3 månedene ventet kontaktene at sysselsettingen samlet vil holde seg stabil, heter det fra Norges Banks nettverk.

Kapasitetsutnyttingen i bedriftene har imidlertid falt til det laveste nivået siden starten på denne rapportering i 2005.

Andelen bedrifter som oppga at tilgangen på arbeidskraft begrenset produksjonsveksten, avtok videre. Kontaktene rapporterte at nivået på sysselsettingen har holdt seg stabilt, og de ventet uendret nivå også fremover. Samlet anslo kontaktene en årslønnsvekst i 2015 på om lag 2,75 prosent, uendret fra forrige runde, skriver Norges Bank.

Svakere indikator, men ikke svake nok? Nettverksindikatoren for produksjonsvekstforventninger neste seks måneder er 0,06 mot 0,13 ved den forrige oppdateringen. Tallet for de seneste tre månedene falt fra 0,16 fra 0,11. Indeksen går fra -5 til +5, der -5 indikerer stort fall mens +5 indikerer kraftig vekst.

<strong>RENTE:</strong> Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken utelukker ikke rentekutt 24. september. Foto: Are Haram / Finansavisen
RENTE: Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken utelukker ikke rentekutt 24. september. Foto: Are Haram / Finansavisen Vis mer

- Vi tror ikke signalene var svake nok til å garantere et rentekutt på det kommende rentemøtet 24. september. Inflasjonen er høyere og den norske krona svakere, og veksten i boligprisene er høyere enn ventet i den pengepolitiske rapporten. På grunn av dette tror vi at sannsynligheten har økt for at rentekuttet skyves til 4. kvartal, skriver makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Han legger imidlertid til at det er små marginer her og at Norges Bank likevel kan overraske med et rentekutt i september, siden nedsiderisikoen for den norske økonomien har økt med den lave oljeprisen.

Ikke skråsikker på rentekutt, men ... Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets er ikke like usikker og heller fremdeles til at Norge Bank kutter styringsrenten i september.

- Nettverksrapporten tyder på at fastlandsveksten i 3. kvartal vil komme inn lavere enn sentralbankens estimat, og veksten vil avta også inn i 4. kvartal. Dette taler for et rentekutt den 24. denne måneden, sier han.

Han legger til at de sterke inflasjonstallene i går peker i motsatt retning, men sier at man skal huske på at de tallene dels ble drevet av en teknisk baseeffekt som Norges Bank nok ser igjennom.

- Alt i alt tror vi derfor det er nokså sannsynlig at Norges Bank kutter renten om drøye to uker, men vi er på ingen måte skråsikre, sier han.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener imidlertid tilbakemeldingen fra nettverket er et kjempeargument for å kutte renten.

Flere økonominyheter Goldman Sachs: - Oljeprisen kan falle til 20 dollar
- Dette tror jeg bare blir verre
Det koker i markedet - rabattene er borte
Telenor-fusjon i vasken

<strong>RENTE:</strong> Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets tror fremdeles på rentekutt i september. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
RENTE: Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets tror fremdeles på rentekutt i september. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer