HSDs styreformann går

Bergen: Olav Nummedal går av som styreformann i HSD med øyeblikkelig virkning, men fortsetter som medlem i styret. Et flertall på 21 mot 15 i bedriftsforsamlingen torsdag støttet et mistillitsforslag mot ham som styreformann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var de HSD-ansattes 12 tillitsvalgte som reiste mistillitsforslaget mot Nummedal. Ni av de 24 aksjonærvalgte medlemmene av bedriftsforsamlingen sluttet seg til mistillitsforslaget, som dermed fikk flertall. Nummedal går dermed av som styreformann med øyeblikkelig virkning.

Roy Erling Furre i Sleipner-støttegruppa sier til P4 at Nummedals avgang ikke er nok for å gjenopprette tilliten til selskapet.

-Det at han fortsetter i styret viser at det ikke er noen endring i HSDs ledelse å snakke om. HSD er inne i en kritisk fase, der selskapet må gjenoppbygge tilliten. Skal de klare det, må det større grep til, sier Furre, som mener HSD fortsatt har lang vei å gå.

Uttalelser

Hovedtillitsvalgt Jakob Utne sier at bakgrunnen for at mistillitsforslaget ble reist er uttalelser Nummedal kom med til pressen 9. november, samme dag som Arne Dvergsdal kunngjorde sin avgang som konsernsjef i Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap (HSD). Det skjedde dagen etter at undersøkelseskommisjonen etter Sleipner-ulykken kom med sin rapport, som inneholdt kritikk mot HSD. 16 mennesker mistet livet da hurtigbåten «Sleipner» forliste ved Ryvarden fyr nord for Haugesund i november i fjor.

De HSD-ansatte reagerte sterkt på at Nummedal i et intervju med NTB uttalte at han var mer hardhudet enn Dvergsdal, at han sammenlignet HSD med NSB og at han lanserte viseadministrerende direktør Per Atle Tellnes som ny konsernsjef i HSD, på tross av han hadde stått last og brast med Dvergsdal også i forbindelse med Sleipner-ulykken.

Styret fortsetter

Styret i HSD fortsetter imidlertid. På bedriftssamlingen reiste professor Atle Johnsen, representant for den største aksjonæren i HSD, Folke Hermansen i Rogaland Trafikkselskap, forslag om at det skulle foretas nytt valg av alle de åtte aksjonærvalgte styrerepresentantene i HSD. Dette forslaget falt med bare tre stemmer for og 21 stemmer mot. De 12 ansattevalgte i bedriftsforsamlingen stemte ikke.

Dette forslaget ble tolket som et mistillitsforslag på hele styret. Selv om Folke Hermansen og Rogaland Trafikkselskap er den største aksjeeier i HSD, har selskapet i dag ingen representant i styret. Selskapet ønsker å få inn en representant i styret.

Formann i bedriftsforsamlingen, Arvid Bjerkestrand, sier at dersom poenget var å få inn en representant i styret, var det ikke nødvendig å be om nytt valg på hele styret. Det er bakgrunnen for at forslaget ble oppfattet som et mistillitsforslag mot hele styret.

To eksamener

-Jeg har vært oppe til to eksamener i dag. Jeg strøk på den ene som styreformann og sto på den andre som styremedlem, sier Olav Nummedal i en kommentar. Nummedal sier at han egentlig hadde tenkt å gå av som styreformann i sommer.

-Men av hensyn til det videre arbeid etter Sleipner-ulykken valgte jeg å fortsette, sier han.

Nummedal betegner torsdagens fem timer lange møte i bedriftsforsamlingen som det mest konstruktive og ryddige bedriftsforsamlingsmøte han har vært på i sin lange tid som styremedlem og styreformann i HSD.

Styrets nestleder, Arne Wendelboe Aanensen, vil fungere som styreformann i HSD inntil neste bedriftsforsamling i selskapet velger en av styremedlemmene til ny styreformann. Tidspunktet for dette er ennå ikke fastsatt.

(NTB-Audun Stølås)