Hu Jia bekrefter: Chen er i USAs ambassade

Klarte å rømme fra huset sitt mens politiet stod utenfor og passet på.

RØMTE: Den blinde aktivisten Chen Guangcheng, klarte å rømme fra huset sitt som politiet overvåket. Det blit bekreftet at han er i USAs ambassade. Foto: www.ChinaAid.org/ EPA / NTB SCANPIX
RØMTE: Den blinde aktivisten Chen Guangcheng, klarte å rømme fra huset sitt som politiet overvåket. Det blit bekreftet at han er i USAs ambassade. Foto: www.ChinaAid.org/ EPA / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kinesiske dissidenten Chen Guangcheng befinner seg i den amerikanske ambassaden, men han søker ikke asyl, sier en annen dissident, Hu Jia.

Hu, som selv ble pågrepet og avhørt i helgen om Chens flukt fra husarrest, sier også at Chen har møtt den amerikanske ambassadøren Gary Locke.

- Han er i ambassaden, sa Hu mandag da han ble bedt om bekrefte ryktene om at han var i ambassaden. Hu møtte selv Chen etter hans dramatiske flukt.

Hu sa han var blitt spurt av politiet når Chen møtte ambassadøren, og at det var en bekreftelse på at et slikt møte hadde funnet sted.

Den blinde aktivisten Chen klarte å rømme fra huset sitt i Shandong-provinsen 22. april, rett under nesa på politi som passet huset, med hjelp fra venner. Han spilte deretter inn en video der han beskrev mishandlingen han og hans familie er blitt utsatt for.

Siden har ryktene svirret om at han hadde søkt tilflukt i den amerikanske ambassaden, men verken ambassaden eller utenriksdepartementet i Washington har villet bekrefte eller avkrefte ryktene.

Dersom Chen er i ambassaden, vil det uten tvil være starten på en lang diplomatisk strid, som attpåtil skjer akkurat når utenriksminister Hillary Clinton og finansminister Timothy Geithner kommer til Beijing.

(NTB)