Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Huawei vil bygge testsenter for cybersikkerhet i Norge

Norge vurderer å utestenge det kinesiske selskapet fra å bidra i utbyggingen av det norske 5G-nettet.

ADVARER: PST mener det er problematisk om kinesiske Huawei får bygge ut 5G-nett i Norge. Huawei etterlyser bevis for det de mener er grunnløse påstander. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix
ADVARER: PST mener det er problematisk om kinesiske Huawei får bygge ut 5G-nett i Norge. Huawei etterlyser bevis for det de mener er grunnløse påstander. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Norge vurderer å nekte Huawei å bygge infrastruktur for det kommende 5G-nettet, forsøker det kinesiske selskapet å berolige norske myndigheter ved å bygge et testsenter for cybersikkerhet i Norge.

Flere land, deriblant USA, Australia og Japan, har bannlyst den kinesiske telegiganten fra å levere produkter til sine mobilnett. De mener selskapet kan utgjøre en sikkerhetsrisiko.

- Norge deler USA og Storbritannias bekymring og er bekymret for at private og statlige aktører i Norge er utsatt for spionasje, har justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) sagt til nyhetsbyrået Reuters.

Frykten er at det kinesiske selskapet er for tett knyttet opp mot den kinesiske staten og kinesiske etterretningsorganisasjoner.

PST bekymret

Huaweis ble kjent gjennom en pressemelding som kom i dag. I går gikk PST ut og anbefalte at selskaper fra land Norge ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med, ikke før få jobbe med utbyggingen av 5G-nettet, ifølge E24.

Norge har ikke et slikt samarbeid med Kina.

- Vi er bekymret for at det kan føre til at vi ikke har full kontroll på norske e-kommunikasjonsnett, som er kritisk infrastruktur, sa PSTs informasjonsdirektør Martin Bernsen til E24.

Dagbladet oppdaterer saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!