Hubrofamilie vil koste 100 millioner

Lykkelige omstendigheter stopper veibygging på Dolmøya.

HITRA-HUBROER:  En Hubro-familie på Hitra fører til man må velge en ny trase. Disse hubro-barna er også fra Hitra, men fra et tidligere år. Foto: Georg Bangjord.
HITRA-HUBROER: En Hubro-familie på Hitra fører til man må velge en ny trase. Disse hubro-barna er også fra Hitra, men fra et tidligere år. Foto: Georg Bangjord.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Et uglepar av den sterkt utrydningstruede arten hubro, kom i våres i lykkelige omstendigheter på Dolmøya i Hitra kommune. På grunn av dette, har miljøverndepartementet vedtatt en ny trase for riskveien som var planlagt på stedet.

Prislappen er på 100 millioner kroner, skriver NRK Trøndelag.

- Området der det var vedtatt å legge veitraseen er et av de meste vellykkede områdene for hubro-hekking. Norsk Ornitologisk Forening, WWF og Naturvernforbundet har derfor klaget på vedtaket og de har fått medhold, forklarer Hitra-ordfører Ole Laurits Haugen til Dagbladet.  

Ett barn Hubroparet som nå fører til at veien flytter har fått bare ett barn. De er det eneste paret i området som har fått avkom i år, som man kjenner til.

Norsk Ornitologisk forening er svært bekymret for hubrobestandens utvikling, og jubler over vedtaket.

- Situasjonen for hubro i Norge er alvorlig. De har hatt en sterk tilbakegang. Vi legger oss ikke bort i finansieringen. Her må storsamfunnet finne løsninger. Men man må ta hensyn til de truede artene der de er i dag. Man kan ikke si at man bygger veien og så får fuglene fly et annet sted. Slik fungerer det ikke. Hubroene hekker på de samme plassene år etter år. Hvis de dør, så kommer det andre dit, fordi dette er et egnet sted, forteller Kjetil Solbakken i foreningen.

- Klokt
Også ordføreren synes det er fint at fugleområdet prioriteres. Han er imidlertid opptatt av at staten må ta hovedbyrden med finansieringen.  

- Jeg synes det er riktig og på mange måter klokt at storsamfunnet vil ta hensyn til en art som er så sterkt truet som hubroen. Men da er det viktig at lokalmiljøet ikke blir sittende med hele regningen. Den traseen som nå må velges, forkastet Hitra i sin tid fordi den ville ha en merkostnad på 100 millioner. Den veien vi har nå er fylkes mest ulykkesbelastede vei, så det haster å få på plass en ny løsning, framhver ham.

På mandag skal representanter fra fylke til Oslo for å forhandle med departementet, skriver NRK Trøndelag.