Huckabee: Spøkte om å være transkjønnet, «så jeg kan dusje med jentene»

Nå får presidentkandidaten voldsom kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg skulle ønske noen hadde fortalt meg at jeg kunne følt meg som en kvinne når vi skulle dusje etter gymtimen. Jeg er temmelig sikker på at jeg ville funnet min feminine side og sagt: «Lærer, jeg tror jeg heller vil dusje med jentene i dag.»

Slik ordla den republikanske presidentkandidaten Mike Huckabee (59) seg i februar, under en tale til konvensjonen for landsdekkende religiøse kringkastere. Formålet var å latterliggjøre at en rekke amerikanske stater og byer nå tillater transpersoner å gå på det toalettet som svarer til det kjønnet de føler seg som.

- Dersom din sjuårige datter går inn på et toalett, kan ikke hun bli støtt, og du kan ikke bli støtt, dersom hun treffer på en 42-åring som føler seg mer som en kvinne enn som en mann, sa Huckabee før passasjen om gymdusjen - til applaus og latter, ifølge US Weekly.

- Det er noe grunnleggende galt ved å tvinge barn til å ta del i dette sosiale eksperimentet, sa den tidligere baptistpastoren fra Arkansas, som stiller som presidentkandidat for andre gang.

- Dust Årsaken til at den fire måneder gamle uttalelsen trekkes fram nå, har etter alt å dømme å gjøre med at den tidligere olympiamesteren og realitykjendisen Bruce Jenner mandag sto fram som kvinnen Caitlyn på forsida av Vanity Fairs julinummer - til overveldende positiv respons.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Huckabees uttalelser kan vise seg å koste ham dyrt i valgkampen. I sosiale medier blir presidentkandidaten nå selv latterliggjort, med utsagn som «Mike Huckabee - den farligste dusten i USA?».

- Mike Huckabee - eller President-Wannabe - sa noen ganske sjokkerende ting om transmiljøet som helhet - og støtte fra seg ei hel velgergruppe, kommenterer Sarah Taylor på nettstedet Fishwrapper.

Støtter overgriper Taylor har heller ikke glemt at Huckabee offentlig har støttet Josh Duggar. Duggar deltar i realityserien «19 Kids and Counting», som en rekke annonsører har trukket seg fra etter at det ble kjent at han har forgrepet seg seksuelt på flere småjenter, bl.a. sine egne søstre.

- Det er ikke overraskende at slik edder og galle spys ut mot et av de nye, storslagne ansiktene til den neste borgerrettighetsbevegelsen - Caitlyn Jenner, skriver kommentatoren om Huckabees angrep på transpersoner, i lys av Duggar-skandalen.

Huckabee høster også kritikk fra republikansk leir. Tidligere New York-guvernør og nylig erklært presidentkandidat George Pataki sier partifellen kunne uttrykt seg mer taktfullt.

- Jeg synes hovedsaken er at vi skal behandle folk med verdighet og la dem fatte sine egne beslutninger. Dersom noen følger en sti som er en annen enn min, bør vi respektere det og ikke gjøre narr av dem eller prøve å forhindre det, sier Pataki til CNN.

Huckabee har avvist å kommentere Jenners opptreden på Vanity Fair-forsida.