Huckabee vant soleklart

Republikanerne har talt, og predikanten vinner sin første delstat, ifølge CNN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Baptistpastoren og senatoren fra Arkansas, Mike Huckabee kastet seg inn i valgkampen og tok velgerne i delstaten Iowa med storm. Nå har han vunnet delstaten, blant republikanerne, så langt med 34 prosent av stemmene. Bak ham følger Mitt Romney.

Les om alle kandidatene her.

Huckabee har brukt kjendisen Chuck Norris aktivt i sin kampanje. Nå trenger han svært mye penger, om han skal klare å stable på plass det enorme apparatet som kreves for å karre seg gjennom resten av primærvalgene de neste ukene.

Huckabee er foreløpig svært populær i hele USA, spesielt blant evangeliske kristne for sin uttalte religiøsitet og abortmotstand, men er kontroversiell innad i det republikanske partiet, kom sent i gang med pengeinnsamlingen og har en relativt dårlig organisert kampanje.

Men Huckabee taler direkte til velgerne.

- Dere skal ikke velge meg inn i herskerklassen – dere er herskerklassen, og det er jeg som skjal tjene dere, sa Huckabee, som er ordinert prest, på en konsert sammen med Norris tidligere denne uka.

Huckabee er kjent for verdikonservative saker. I utenriksspørsmål er han tradisjonell republikaner, mens han i innvandringsspørsmål er liberal og pragmatisk. Republikaneren mener at millioner av innvandrerne i USA må få flere rettigheter.

Han er også opptatt av å forbedre landets infrastruktur, utdanningssystem, miljøpolitikk og helsevesen, ifølge USA-forsker Svein Melby.

Dagbladet.no kommer med mer.

MACHO OG MUSIKALSK: Med bassgitar, kristen retorikk og Chuck Norris (t.h.) ble republikanere i USA overtales til å velge spilloppmakeren Mike Huckabee (i midten). Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
MACHO OG MUSIKALSK: Med bassgitar, kristen retorikk og Chuck Norris (t.h.) ble republikanere i USA overtales til å velge spilloppmakeren Mike Huckabee (i midten). Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer
Huckabee vant soleklart