Hud fra henrettede kinesere i kosmetikk

I salg i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et kinesisk firma bruker menneskehud i kosmetikkproduksjonen sin. Det er den britiske avisa The Guardian som kommer med avsløringen.

En agent for selskapet fortalte potensielle kunder at de utviklet rynkekremer og kollagen til injeksjon i lepper, ved hjelp av hud som var blitt tatt fra skutte fanger.

Agenten antydet også at dette var vanlig praksis ellers i landet.

- I Kina er dette helt ordinær praksis, og jeg er veldig overrasket over at vestlige land lager slikt et oppstyr over dette, sa han til journalisten fra The Guardian, som poserte som en forretningsmann fra Hong Kong. Det er gjennom Hong Kong at mange av varene eksporteres ut fra Kina og videre til det europeiske markedet.

Lønnsom virksomhet?

- Våre utenlandske klienter er svært forundret over at Kina kan produsere det samme kollagenet som Vesten, men for fem prosent av det produksjonen koster der borte, sa agenten. Han la til at hud fra fanger pleide å være enda billigere før, men at de i dag må betale en viss sum til domstolene.

Ifølge Amnesty International ble 3 400 mennesker henrettet i Kina i fjor. Ytterligere 6000 er dødsdømte. Menneskerettighetsaktivister i landet har gjentatte ganger hevdet at organer fra henrettede fanger blir solgt til kirurger, som utfører transplantasjoner på rike utlendinger.

I 2001 fortalte den tidligere kinesiske militærlegen og avhopperen Wang Guoqi til amerikanske kongressen om sitt arbeid med å høste inn organer fra over hundre henrettede fanger. Kirurgene dissekerte fangene i varebiler som var parkert like ved eksekusjonspeljetongen. Det ble ikke innhentet noen form for tillatelse fra de pårørende.

I 1995 flådde han huden av en henrettet fange mens hjertet til fangen fremdeles slo. Hud er svært ettertraktet i behandlingen av brannskadde, fortalte Wang. Også andre kroppsdeler ble fjernet og senere solgt for profitt.

Påstandene ble avviste av kinesiske styresmakter, som kaller Wang en løgnhals. 

Kan spre smitte

I tillegg til de etiske innvendingene ved bruk av hud fra de henrettede fangene, er det dessuten en risiko for infeksjoner, skriver The Guardian.

Kollagen sprøytes i dag inn i huden på mennesker for å gi større lepper og færre rynker. Dersom hud fra de kinesiske fangene blir brukt i selve produksjonen, frykter det britiske helsedepartementet at farlige virus kan overføres med kollagenet, deriblant hepatitt og Creutzfeldt-Jakobs sykdom.