Hudfletter advokater

Politiets forbundsleder Arne Johannessen mener de truer rettssikkerheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): - De motarbeider rettsapparatets evne og vilje til å få fram sannheten i kriminalsaker. De er ikke interessert i fakta, men driver et spill i egen regi der taktikken går ut på å sverte politiet. Jeg tror ikke de alltid er gode rådgivere for sine klienter heller, men tenker mest på egen PR og lommebok, sier Johannessen, som i egenskap av leder for Politiets Fellesforbund har 10000 politifolk i ryggen.

Brer seg til hele landet

- Enkelte advokater gjør alt for å ramme politiet og så tvil om etterforskningen. Det er gått så langt at solide og redelige etterforskere føler at de blir grovt ærekrenket i rettssalen. Det provoserer meg kraftig at det sås tvil om politifolks redelighet og motiv i en del saker, sier han.

Johannessen vil ikke lage noen «svarteliste» over advokater. Men han mener at holdningen til toppadvokater brer seg nedover i rekkene til forsvarere landet rundt.

- Jeg får masse reaksjoner fra kolleger og vanlige folk. De blir mer og mer provosert av hvordan kjendisadvokatene holder på. Advokatetikken er borte, sier Johannessen, som hevderat det snart ikke er en tiltalt som erkjenner straffskyld i en norsk rett - som ren taktikk fra forsvarernes side.

- Tidligere kunne advokater bidra til å få fram sannheten i saken. Med det som bakgrunn forsvarte de sine klienter ut fra alt av formildende omstendigheter.

Han nevner Olav Hestenes og Alf Nordhus som forbilder:

- De fikk frifinnelser og straffer nedsatt for sine klienter, kanskje oftere enn dagens advokater makter. De prosederte en sak ut fra sannhet. Det skjer ikke ofte i dag.

Må gripe inn

Johannessen håper domstolen griper inn med følgende tiltak: Dommerstanden må slå ned på sjikanering og ærekrenking av politietterforskere.Domstolene må nekte å utsette saker i lang tid fordi kjendisadvokater ikke har tid til å møte.Tiltalte som innrømmer straffskyld og bidrar til at en sak blir oppklart i sin hele og fulle bredde, bør belønnes med langt lavere straff enn det som ofte skjer i dag.

Han viser til at det har tatt lang tid å ferdigbehandle mange voldssaker fordi toppadvokatene har påtatt seg for mange oppdrag.

- REN TAKTIKK: Politiets forbundsleder Arne Johannessen mener kjendisadvokater gir blaffen i fakta. - De driver et spill der taktikken går ut på å sverte politiet, sier Johannessen, som mener toppadvokatenes holdning brer seg til forsvarere landet rundt.