Hudfletter etterforskningen

Den drapstiltaltes forsvarer hudflettet politiets etterforskning i Linda Didriksens-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Linda Didriksens tidligere samboer erklærte seg ikke skyldig. Politiet har så godt som ingen tekniske bevis, men 70 vitner!

Saken står og faller med aktoratets vitner.

Linda Didriksen ble funnet drept i juni 2001, nøyaktig ett år etter at hun var meldt savnet fra leiligheten hun delte med sin samboer på Ørnes i Meløy.

Levningene av Linda ble funnet skjult i Storvikskaret 1. juni 2001, 26 kilometer fra Ørnes. Rester av klærne hennes ble omtrent samtidig funnet noen kilometer lenger nord, i Skaugvollelva.

Påtalemakten mener 21-åringen drepte Linda Didriksen en gang i tidsrommet 31. mai - 1. juni, trolig ved å kvele henne i deres felles leilighet. Tiltalen lyder på forsettlig drap.

Fortettet stemning

Stemningen var til å ta og føle på da Linda Didriksens foreldre kom inn i rettslokalet sammen med sin bistandsadvokat Nils Aga. Tiltalte satt allerede på sin plass, og så direkte bort mot dem mens de satte seg og ble fotografert av et betydelig antall pressefotografer.

Etter at det ble ro, og før foreldrene begynte å se seg om i rettslokalet, trakk 21-åringen blikket til seg. Kort tid etter svarte han «ikke skyldig» på spørsmål fra sorenskriver Gunnar Lind.

Kritikk av etterforskningen

Både aktor, førstestatsadvokat Geir Fornebo, og tiltaltes forsvarer, Roald Angell, kom inn på etterforskningen i sine innledningsforedrag.

Det er åpenbart at muligheter til å finne tekniske spor eller bevis er gått tapt ved at det gikk lang tid før politiet begynte å etterforske Linda-saken som noe annet enn et forsvinningsnummer. Først i desember 2000 ble Lindas samboer avhørt som mistenkt, og det gikk et helt år før levningene av den gravide 18-åringen ble funnet.

Aktor Geir Fornebo sa blant annet at sentrale vitner ikke ble avhørt før det hadde gått et halvt år etter at de hadde gjort sine vitneobservasjoner. Tiltaltes forsvarer, Roald Angell, rettet knallhard kritikk mot det han kalte manglende etterforskning.

- Fokus har, nærmest for å kompensere for mangelfull etterforskning, vært ensidig rettet mot tiltalte, mente Angell.

Over 100 vitner

Førstestatsadvokat Geir Fornebo la i sitt innledningsforedrag ikke skjul på at saken er nesten fri for tekniske eller fysiske bevis.

- Det er i det store og hele vitneprov som knytter tiltalte til saken. Tiltalen er basert på en helhetsvurdering, etter analyse av tiltaltes og vitners forklaring, sa Fornebo.

For å underbygge sin påstand om forsettlig drap, har aktoratet innkalt mer enn 70 vitner. Forsvarer Roald Angell har også innkalt mange vitner.

I sitt innledningsforedrag lot han det skinne gjennom at utsagnene fra flere av dem åpner for at Linda Didriksen kan være sett i live etter at politiet mener hun var død. Aktor protesterte to ganger på forsvarerens fremgangsmåte, og mente han burde overlate til vitnene å fortelle hva de har observert.

(NTB)

<B>DREPT: Linda Didriksen forsvant 1. juni 2000. Ett år etter ble hun funnet drept.