Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hudfletter fotjern på Nokas-tiltalte

Europeisk torturkomite mener behandlingen er uten grunnlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Komiteen for bekjempelse av tortur (CPT), som sorterer under Europarådet, har tilbrakt en uke i Norge for å undersøke om Norge behandler sine innsatte humant.

Rapporten er nådeløs mot den strenge håndteringen av de tiltalte i Nokas-saken.

- Delegasjonen intervjuet 12 fengslede i den såkalte Nokas-saken, heter det i rapporten.

- De lange periodene med isolasjon...kombinert med rutinemessig bruk av hånd- og fotjern (tilmed i rettssalen), transportproblemer, kroppsvisitasjon to ganger dagen og konstant cellebytte, kan ha ødeleggende virkning på deres mentale helse og har allerede medført en forverring av den mentale helbred for flere av dem.

- Den systematiske bruk av fotjern kan overhode ikke forsvares og bør opphøre,

skriver torturkomiteen.

- Det er veldig bra at torturkomiteen griper inn i denne saken og markerer det når Norge bryter elementære menneskerettigheter under rettergang, sier advokat John Christian Elden i en epost til Dagbladet.no.

- Det er flott med et så resolutt krav, og jeg regner nå med at politiet og retten snarlig omgjør avgjørelsen om bruk av fotjern. Det hører ikke hjemme i en rettsstat der de tiltalte faktisk skal betraktes som uskyldige frem til dom er falt.

Delegasjonen besøkte Stavanger fengsel, Ila fengsel, Brøset psykiatriske sykehus i Sør-Trøndelag og Oslo politidistrikt.

BLID I LENKE: NOKAS-saken, dag 6. David Aleksander Toska føres ut av retten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!