Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hudfletter Sponheim

Aud Folkestad trekker seg som nestleder i Venstre. Begrunnelsen er at noen må ta ansvaret for at Venstre gjorde et så dårlig stortingsvalg. Dette er i realiteten en steinhard kritikk av Venstre-leder Lars Sponheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folkestad velger å stå fram nå ettersom Venstres valgkomité etter alt å dømme legger fram sin innstilling i dag.

- Jeg har sagt nei til å sitte i noen ledende stilling i Venstre, og jeg velger å stå fram av hensyn til partiet, sier Folkestad.

Tok ikke ansvar

Folkestad sier at partiorganisasjonen klart og tydelig sa ifra at noen måtte ta ansvar for Venstres dårlige valgresultat i fjor høst.

- Vi hadde en valgkamp som var svært personfokusert, der to menn var trekkplasteret. For Odd Einar Dørums vedkommende gikk jo valget bra, men det er ikke poenget. Valgkampstrategien, som også jeg ga min tilslutning til, var feil.

- Er dette en kritikk av Lars Sponheim?

- Nei, ikke bare ham. Hele ledelsen må ta ansvar. Nå har Sponheim signalisert at han gjerne sitter lenger, og da må noen ta ansvar. Det blir altså meg, sier Folkestad giftig.

Ingen ledermøter

Aud Folkestad er også sterkt kritisk til at Lars Sponheim, mot partiorganisasjonens uttrykkelige ønske, ikke ble parlamentarisk leder på Stortinget, men valgte å gå i regjering sammen med Kjell Magne Bondevik.

- Etter et så dårlig valgresultat burde han ha viet all sin tid til partioppbygging og videreutvikling av Venstres politikk. Men Sponheim sa at Kjell Magne Bondevik krevde at partilederne måtte gå i regjering, og det argumentet vant fram, sier Folkestad.

- Venstres ledertrio, som tidligere hadde jevnlige møter, har ikke hatt et eneste møte siden regjeringsdannelsen.

Folkestad gikk imot regjeringssamarbeid og begrunnet det med at Venstre trengte all tid til å bygge opp partiet.

- I dag ser vi at dette arbeidet er blitt forsømt, sier hun og kritiserer samtidig Venstres uttelling i regjeringsposisjon med avisoverskrifter som «Venstre trives best i skyggen».

Ikke overrasket

Parlamentarisk leder i Venstre, Trine Skei Grande, er ikke er overrasket over at Folkestad trekker seg.

- Nei, det har hun vel gitt signaler om en stund.

- Sponheim er en omstridt leder?

- Det har alltid vært debatt om lederskap og lederstil i Venstre.

GÅR: - Noen må ta ansvar, sier Aud Folkestad. Hun trekker seg fra nestleder-vervet etter det dårlige valgresultatet, og retter dermed krass kritikk mot Venstre-leder Lars Sponheim.
Hele Norges coronakart