Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hudfletter Trump for Putin-flørting

Donald Trump er smigret av skrytet fra Vladimir Putin.

LEDER: Donald Trump øker ledelsen på de nasjonale meningsmålingene om å bli republikansk kandidat. På målingen til Fox News, som kom i dag, har han støtte fra 39 prosent av republikanske velgere nasjonalt. Her er han på et valgkampmøte i Arizona, med sitt eget fly i bakgrunnen. Foto: AFP/Scanpix
LEDER: Donald Trump øker ledelsen på de nasjonale meningsmålingene om å bli republikansk kandidat. På målingen til Fox News, som kom i dag, har han støtte fra 39 prosent av republikanske velgere nasjonalt. Her er han på et valgkampmøte i Arizona, med sitt eget fly i bakgrunnen. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det startet med at Russlands president Vladimir Putin hyllet showmannen og forretningsmogulen Donald Trump som nå ligger best an til å bli republikansk presidentkandidat i USA.

- Han er den som klart leder kampen om å bli president, slik det ser ut i dag. Han sier han ønsker å bevege seg til et annet og dypere nivå i forholdet til Russland. Hvordan skal vi kunne si nei til det? Selvfølgelig er vi positive, sa Putin da han torsdag holdt sin årlige pressekonferanse i Moskva.

Putin omtalte Trump som en suksessrik, fargerik og talentfull og sa at han er den absolutte lederen i racet mot det hvite hus.
  Despot I et politisk klima der kandidatene stort sett har kappet om å være tøffest i å stå opp mot Putin, sjokkerer Donald Trump på nytt. Han ble åpenbart smigret av de fine ordene. På MSNBCs tv-program «Morning Joe» sa han i går at han var fornøyd med den pene omtalen.

- Han leder landet sitt. I det minste er han en leder, i motsetning til hva vi har i dette landet, sa Trump.

Da minnet programlederne om beskyldningene om drap på russiske opposisjonelle og kritiske journalister.

- Vårt land begår en del drap også, svarte Trump.

Dermed brøt det løs på Twitter. Trumps rival i kampen om den republikanske nominasjonen, Jeb Bush, meldte:

- En sann frihetselskende konservativ ville ikke bli smigret av hyllest fra en despot som Putin, skrev han, og la til:

- Vet Donald en gang at Putin støtter Iran og Assad? Bryr han seg? Vi må stå opp mot Putin, ikke kose med ham.

Trump slo tilbake og skrev at Bush har satt seg selv og hele hans familie i forlegenhet med sin inkompetente kampanje. Før han utdyper:

- Det siste landet vårt trenger er en nye Bush. Dum som en stein!

Den tidligere Virginia-guvernøren Jim Gilmore, som også er med i kampen om den republikanske nominasjonen sier til Fox News at Trumps kommentarer viser hans uerfarenhet og naivitet.

- Han er grusom til å snakke om utenrikspolitikk og han viser det hver dag i valgkampen. Dagens Putin-tabbe er bare nok et eksempel, sier han til tv-kanalen og nettstedet.

Banditt Selv etter all kritikken nekter Trump å rygge. I en nye uttalelse til Fox News sier han.

- Det er en ære å bli snakket så pent om av en mann som er så høyt respektert. Jeg har alltid ment at Russland og USA burde kunne jobbe godt sammen mot å bekjempe terror og gjenopprette fred i verden. For ikke å glemme handel og alt annet godt som følger av gjensidig respekt.

Trump har i lengre tid nå snakket om Putin som en mann han vil komme godt overens med. Og etter denne helgens ordskifte om Putin omtales forholdet mellom Putin og Trump nå som en «bromance» - et usedvanlig nært og sterkt forhold mellom to menn, på grensen mellom broderskap og romanse.

Trumps syn på Putin ryster det republikanske etablissementet. Der er de vant med en kappestrid om hvem som kan snakke mest nedsettende om Putin. Den republikanske nestoren John McCain sa i en nærmest legendarisk uttalelse at når han så Putin i øynene så han en «K», en «G» og en «B».

- Han er ei bølle, sa Jeb Bush i juni.

- Han er en gangster og en banditt, sa Marco Rubio i oktober.

Tidligere presidentkandidat Mitt Romney har også kastet seg på og kommentert Trumps utsagn om at USA også begår drap.

- Viktig presisering: Banditten Putin dreper journalister og opposisjonelle; våre presidenter dreper terrorister og fiendtlige krigere, skriver han på Twitter.

Senator Lidsey Graham prøver også å bli kandidat for det republikanske partiet, men har for det meste blitt fullstendig overkjørt av Trump og de som ligger nest best an.

- Når du tror det ikke kan bli verre kommer en ledende amerikansk presidentkandidat og hyller Putin, skriver han på Twitter.

Like McCain omtaler de to som «a match made in heaven» og presidentkandidat John Kasich kaller de to nå «diktatorduoen». Den russisk-amerikanske journalisten Masha Gessen sammenlikner de to i et intervju med CNN og sier de to har samme stil.

- Begge har en aggressiv framtoning. Putin respekterer de som sloss og er agressive. Han respekterer ikke de som er rolige og reflekterte. Han vil ha en mandig motstander, en han skjønner, sier Gessen.

Dette er mye av den samme framtoningen Trump har hatt i valgkampen. Ved flere anledninger har han sagt:

- Jeg vil være så tøff at dere ikke vil tro det

Fiender Gessen viser til at Putin ser på Russland som kringsatt av fiender og at hans jobb er å være så tøff at ingen tørr å prøve seg på noe. Trump snakker også om at USA er omgitt av fiender og at deres ledere er mye smartere enn amerikanske presidenter til nå har vært.

- Kina tar oss, Japan tar oss og Mexico tar oss, har Trump gjentatt under valgkampen.

Han har flere ganger tatt til orde for tettere samarbeid med Russland i kampen mot IS, eller «ISIS», som han kaller dem.

- Russland vil bli kvitt ISIS. Vi vil bli kvitt ISIS. Kanskje vi skal la russerne gjøre jobben. Hvorfor i helvete bryr vi oss?, sa han i et intervju med CBS.

Fosser fram Uansett hvor sterkt de andre kritiserer Trump fortsetter han framgangen. Fox News slapp en ny meningsmåling i dag og der får han en nasjonal oppslutning blant registrerte republikanere på hele 39 prosent. Ted Cruz seiler opp som hans hovedutfordrer. Texas-senatoren har hatt stor framgang og oppnår nå 18 prosent på de to ferskeste målingene. Cruz leder i Iowa, som er den første staten som skal bestemme seg.

LIKER TRUMP: President Putin på sin årlige pressekonferanse torsdag. Foto: AFP
LIKER TRUMP: President Putin på sin årlige pressekonferanse torsdag. Foto: AFP Vis mer
FORFATTER: Donald Trump med sin barnebok «Vinnere er ikke tapere». Foto: ABC/AP
FORFATTER: Donald Trump med sin barnebok «Vinnere er ikke tapere». Foto: ABC/AP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media